Gabriela Fireát vagy Tăriceanut jelölheti államfőnek a PSD-ALDE koalíció

Dragnea megígérte, hogy urnazáráskor bejelenti a PSD jelöltjét. Be is tartotta meg nem is, Firea viszont nem kér belőle.
Hirdetés
FRISSÍTÉS: Gabriela Fireát meglepte Dragnea bejelentése, de nem kíván az ország vagy a párt elnöke lenni, nyilatkozta vasárnap éjjel. Bukarest főpolgármestere láthatóan nem tette túl magát azon, hogy szerinte egyes PSD-s miniszterek blokkoltak bukaresti fejlesztéseket, és az egészsége is megrendült, így nem kíván indulni egyik megmérettetésen sem.

Gabriela Fireát vagy Călin Popescu-Tăriceanut jelöli a PSD-ALDE koalíció az államelnöki tisztségre, jelentette be az EP-választások urnazárásakor Liviu Dragnea, a PSD elnöke, aki korábban megígérte, hogy ekkor rukkolnak elő a jelöltjükkel. 

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere korántsem volt felhőtlen viszonyban az elmúlt hónapokban Dragneával, nyíltan a legutóbb megbuktatott PSD-s kormányfő, Mihai Tudose pártjára állt Dragneával szemben. 

Hogy Firea vagy Tăriceanu lesz végül a jelölt, az egyrészt attól függ, melyikük áll majd jobban a felmérésekben, másrészt attól, hogy határoz a PSD hamarosan összeülő vezetőbizottsága, mondta a pártelnök. 

A PSD kongresszust is tart a közeljövőben, ahol egyáltalán nem biztos, hogy Dragneát újraválasztják a párt élére: Dragnea vállalja a felelősséget azért, hogy a PSD nem verte meg a PNL-t az EP-választáson (egyaránt 25,8 százalékon állnak az exit poll szerint), másrészt a vidéki pártszervezetek elnökei közül páran már jelezték Dragneának, hogy mennie kell. Marian Oprișan, a párt Vrancea megyei elnöke szerint egy 30 százalék alatti eredmény azt jelenti, hogy a PSD hibázott a kormányzás folyamatában, és Dragneának le kell mondania.

Klaus Johannis államfő hetekkel ezelőtt tisztázta, hogy újra indul a 2019 végi elnökválasztáson.

Hirdetés