Két év börtön, felfüggesztve – ez a jogerős ítélet Horváth Anna ügyében

„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Hirdetés

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bukaresti legfelső bíróság Horváth Annát, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökét, volt kolozsvári alpolgármestert. Erről maga a politikus számolt be Facebook-oldalán.

Az RMDSZ-politikust befolyással való visszaélés miatt ítélték el, a másik vádpontban, a pénzmosás vádja alól felmentették. Az ítélet szerint Horváth Annának száz nap közmunkát kell végeznie. A bíróság arra is kötelezte, hogy vegyen részt egy „társadalmi beilleszkedést” szolgáló programban és két évre eltiltotta köztisztség viselésétől.

„Tiszta lelkiismerettel állok ma elétek, akik mindvégig bíztatok bennem: az elmúlt 954 napban minden létező törvényes eszközzel megpróbáltam bebizonyítani az ártatlanságomat, bár sokszor esélytelenebb küzdelemnek tűnt, mint a vízbe dobott, kezénél-lábánál összekötözött ember evickélése”

– írja bejegyzésében Horváth Anna, aki, miután kézhez kapja az ítélet indoklását, az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul.

Hangsúlyozza még, hogy

Hirdetés

„bízzatok elöljáróitokban, bízzatok saját magatok erejében és józan ítélőképességében! Minden harcunkban, a fegyvert ugyan a mi kezünkbe adjátok, de a muníció, MINDIG NÁLATOK MARAD! Menjetek el vasárnap és szavazzatok az RMDSZ-re, segítsetek meggyőzni a kétkedőket!”

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében rendelt el nyomozást Horváth Anna ellen. A vádirat szerint Horváth Annát nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a SRI, és ennek során hallgatták le egy olyan kávéházi beszélgetését, amelyet Fodor Zsolt üzletemberrel folytatott. Az ügyészek szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára, cserében pedig megsürgette egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. Az alapfokú eljárásban a kolozsvári táblabíróság tavaly márciusban két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt alpolgármestert, aki fellebbezett a döntés ellen.

Horváth Anna ügyvédje a per során arra hivatkozott – a legutóbbi április 3-án tartott tárgyaláson is –, hogy a vád szerint perdöntő bizonyítéknak szánt hangfelvételt a SRI módosította, a felvétel átirata és fordítása pedig pontatlan.

Hirdetés