Két év börtön, felfüggesztve – ez a jogerős ítélet Horváth Anna ügyében

„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Hirdetés

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bukaresti legfelső bíróság Horváth Annát, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökét, volt kolozsvári alpolgármestert. Erről maga a politikus számolt be Facebook-oldalán.

Az RMDSZ-politikust befolyással való visszaélés miatt ítélték el, a másik vádpontban, a pénzmosás vádja alól felmentették. Az ítélet szerint Horváth Annának száz nap közmunkát kell végeznie. A bíróság arra is kötelezte, hogy vegyen részt egy „társadalmi beilleszkedést” szolgáló programban és két évre eltiltotta köztisztség viselésétől.

„Tiszta lelkiismerettel állok ma elétek, akik mindvégig bíztatok bennem: az elmúlt 954 napban minden létező törvényes eszközzel megpróbáltam bebizonyítani az ártatlanságomat, bár sokszor esélytelenebb küzdelemnek tűnt, mint a vízbe dobott, kezénél-lábánál összekötözött ember evickélése”

– írja bejegyzésében Horváth Anna, aki, miután kézhez kapja az ítélet indoklását, az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul.

Hangsúlyozza még, hogy

„bízzatok elöljáróitokban, bízzatok saját magatok erejében és józan ítélőképességében! Minden harcunkban, a fegyvert ugyan a mi kezünkbe adjátok, de a muníció, MINDIG NÁLATOK MARAD! Menjetek el vasárnap és szavazzatok az RMDSZ-re, segítsetek meggyőzni a kétkedőket!”

Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében rendelt el nyomozást Horváth Anna ellen. A vádirat szerint Horváth Annát nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a SRI, és ennek során hallgatták le egy olyan kávéházi beszélgetését, amelyet Fodor Zsolt üzletemberrel folytatott. Az ügyészek szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára, cserében pedig megsürgette egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. Az alapfokú eljárásban a kolozsvári táblabíróság tavaly márciusban két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt alpolgármestert, aki fellebbezett a döntés ellen.

Horváth Anna ügyvédje a per során arra hivatkozott – a legutóbbi április 3-án tartott tárgyaláson is –, hogy a vád szerint perdöntő bizonyítéknak szánt hangfelvételt a SRI módosította, a felvétel átirata és fordítása pedig pontatlan.

Hirdetés