Ha Ön is ekkora halom pénzt keresne EP-képviselőként, magára ütné a pecsétet vasárnap?

Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Hirdetés

Értjük már a tolongást az európai parlamenti székekért: bőven lesz, amit a tejbe aprítania annak, akit vasárnap bejuttat a népakarat az Európai Parlament brüsszeli üvegpalotájába. Bérezés szempontjából politikusként messze EP-képviselőnek éri meg leginkább lenni.

Míg az EP-képviselők 2009-ig semmivel sem kerestek többet, mint a saját hazájuk honatyái, 2018 júliusától nem kis összeg, bruttó 8757,70 euró jut nekik havonta. Nem kell irigykedni, ebből még lejönnek a különböző adók és illetékek, így

„mindössze” 6824,85 eurót vihetnek haza.

De sajnálni sem kell őket, a jutalékoknak és bónuszoknak is nagy divatja van az Európai Parlamentben. Az EP-képviselők minden útjukat leírhatják, sőt, napidíjat is kapnak minden egyes olyan alkalomért, amikor méltóztattak részt venni a parlamenti munkában.

Minden brüsszeli vagy strasbourgi napért 320 euró jár nekik, azaz nagyobb összeg, mint a romániai minimálbér. Igaz, ha az EU-n kívül vesznek részt eseményeken, be kell érniük 160 euróval, de a szállásdíjat már nem nekik kell lepengetni.

Szinte minden más költséget az Unió, azaz az uniós polgárok fizetnek:

egy EP-képviselő 4513 eurót kap havonta működési költségekre, irodabérlésre, telefonbérletre stb. Az uniós honatyák mandátumuk lejártával sem panaszkodhatnak, az EU bőkezűsége a nyugdíjazás után is visszaköszön. 

Hirdetés