Ezúttal tényleg odébbáll a Telekom Romániából?

Ha tényleg megy, akkor azt a kapzsisági adónak is köszönhetik az előfizetők.
Hirdetés

A kormány által kivetett, és a telekommunikációs cégeket is súlyosan érintő úgynevezett kapzsisági adó számlájára írják, hogy a Telekom azt fontolgatja, eladja romániai érdekeltségeit. A rendelet a telekommunikációs piacot felügyelő hatóságnak fizetendő monitorizálási illetéket a vállalatok árbevételének 0,4 százalékáról 3 százalékára emelte, aminek a nyomán a Telekom bejelentette, hogy április 15-től drágítani fogja a vezetékes- és mobiltelefonos előfizetéseit mind a lakosság, mind az üzleti szféra számára. Előzetesen arról is szó volt, hogy a rendelet miatt a Telekom romániai vállalata nem vállal szerepet az 5G hálózat országos kiépítésében sem.

Sajtóértesülések szerint ezen intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy a Telekom számára érdemes legyen továbbra is Romániában maradni,

ezért úgy döntöttek, eladják érdekeltségeiket. Egyelőre egymásnak ellentmondó értesülések kerültek napvilágra azzal kapcsolatosan, hogy milyen szolgáltatóhoz kerülnek át az előfizetők. A G4Media szerint elképzelhető, hogy egy, a romániai piacon már jelen lévő cég lép a Telekom helyébe, de az is, hogy egy teljesen új vállalat jelenik meg a távközlési porondon, és veszi át a Telekom előfizetőit. A GSP pedig úgy tudja, hogy

az előfizetéseket és a televíziós jogdíjakat az RCS-RDS és az Orange osztja meg egymás között.

A Telekom 2014 óta van jelen a romániai piacon, és a Romtelecomból és a Cosmotéból jött létre. A román állam 46 százalékos részesedéssel rendelkezik, a fennmaradó részvények a görög OTE tulajdonában vannak (az athéni börzén jegyzett cég 45 százalékát és a menedzsmentjogokat viszont a Deutsche Telekom birtokolja).

Már korábban is voltak spekulációk arra vonatkozóan, hogy távozik a Telekom Romániából. Januárban arról sajtóztak, hogy egy bolgár üzletemberrel, Szpasz Ruszevvel tárgyalnak a romániai érdekeltségek értékesítéséről, ezt azonban cáfolta az anyavállalat. Az azonban  tény, hogy a Telekom folyamatos veszteséget termel Romániában, 2017-ben 1,39 milliárd lej, egy évvel korábban 34 százalékkal kevesebbet veszített.

Hirdetés