Nem baj, ha összekeverjük az urnákat a választásokon

Az még nem érvényteleníti a szavazólapunkat.
Hirdetés

Ne ijedjünk meg, ha európai parlamenti képviselőjelöltekre megyünk szavazni május 26-án, és három urnát találunk a szavazóhelyiségben: az egyik urnába helyezzük az EP-jelöltes szavazólapot, a másik kettőbe pedig a népszavazás kérdéseit tartalmazó lapot. A két kérdésnek ugyanis két külön urnát biztosítanak.

A feliratok mellett a szavazókörzet elnöke is mindenkinek elmagyarázza, melyik lapot melyik urnába dobja be, miután lepecsételte, de az sem érvényteleníti a voksot, ha véletlenül másik urnába pottyantjuk, derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) tájékoztatásából. A szavazólapokat tilos kivinni a szavazóhelyiségből.

Minden szavazókörzet kap majd mozgóurnát is, ez eleve közös lesz az EP-választás és a két népszavazási kérdés számára. A szavazócédulákat az urnák felnyitásakor válogatják szét. Mozgóurnát csak orvosi igazolással lehet igényelni, és az igénylést legkésőbb egy nappal a választás előtt be kell nyújtani.

Az EP-választáson bármelyik uniós polgár szavazhat Romániában, aki romániai lakhellyel rendelkezik, a népszavazáson viszont csak a román állampolgárok.

Hirdetés

Azok, akik a választások napján nem a lakhelyük szerinti településen tartózkodnak, bárhol pótlistára iratkozhatnak fel.

 

Hirdetés