Orvhalászok és halcsempészek kerültek a rendőrség hálójába

Emberi fogyasztásra alkalmatlan halat csempésző nemzetközi orvhalászbandára csaptak le a hatóságok.
Hirdetés

Nem kicsiben játszott az a nemzetközi orvhalász- és halcsempészbanda, amelynek tagjaira kedden reggel csaptak le a román, az olasz, a spanyol, a francia és a magyar hatóságok.

A rendőrség közleménye szerint az öt országban összesen 150 helyszínen hajtottak végre házkutatást, hogy felgöngyölítsék a bandát, amely Bukarest mellett tizenhárom romániai megyében – nagy többségük kárpátokon túli, de Máramaros is köztük van – terítette az emberi fogyasztásra alkalmatlan, csempészett halat.

A több száz fős szervezet nem hierarchikus rendszer szerint, piramisszerűen épült fel, hanem több, szakosodott csoportból állt, amelyek az orvhalászattal, az áru szállításával, illetve terítésével foglalkoztak.

Az orvhalászok a spanyol, az olasz és a francia vizeken fogták ki a zsákmányt, olyan szakaszokon, ahol tiltott a halászat, mivel szennyezett a víz, így a halak emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

A zsákmányt aztán állat-egészségügyi iratok nélkül tárolták, majd hamis iratokkal, erre a célra létrehozott román cégek közreműködésével szállították Romániába.

Hirdetés

A rendőrségi akció során a román hatóságok 30 tonnányi emberi fogyasztásra alkalmatlan halat foglaltak le és semmisítettek meg. A fogás értéke 600 000 lej.

Az ügyben bűnszervezet létrehozása, rossz minőségű termék forgalmazása, adócsalás és törvénytelen áruszállítás miatt indult eljárás.

Hirdetés