Ilyen még nem volt: Magyarországról szökött Romániába, és még örülnek is neki (VIDEÓval)

Szokatlan szökevényt füleltek le a román-magyar zöldhatáron.
Hirdetés

Furcsa kis szökevényre lettek figyelmesek a nagyváradiak az elmúlt napokban: egy hódra. És nem is az a legfurcsább az egészben, hogy hasonszőrű állatot már több mint egy évszázada nem láttak a Pece-parti Párizsban. Hanem inkább az, hogy törvénytelenül érkezett: a zöldhatáron.

Éles fogairól híres barátunk ugyanúgy átszökött, bocsánat, átúszott a román-magyar zöldhatáron, mint anno, az átkosban tette sok román állampolgár, igaz, a másik irányba. Az eurázsiai hód ezen példánya valamiért azt gondolta, hogy mifelénk jobb lesz neki, így a Tiszából felúszott a Sebes-Körösbe, és

rá sem bagózva a határra, Romániában kötött ki.

És láss csodát, itt senki sem botránkozott meg az érkezésén, sőt, örülnek neki. Az eurázsiai hód ugyanis 1824-ben tűnt el tájainkról, azóta mesterséges módon próbálják visszatelepíteni, Maros és Kovászna megyében sikeres az akció.

Magyarországon is hasonló módon telepedett meg újra, az ottani állomány már az ezerhez közelít, stabilnak mondható, amit mi sem illusztrál jobban, minthogy

egyes egyedek már a Kárpát-medence más szegleteibe kacsintgatnak.

Hirdetés

A Milvus állatvédő egyesület szerint a hód megjelenése a Sebes-Körös váradi szakaszán arról árulkodik, hogy a folyó tiszta. Sőt, a jövevénynek köszönhetően még tisztább lesz: a hód tisztítja környezetét, és ily módon elősegíti, hogy a térségben új állat- és növényfajok telepedjenek meg.

Hirdetés