Ilyen keményen még nem fenyegette meg Romániát az Európai Bizottság

Frans Timmernans szigorú hangú levélben figyelmezteti a román állami vezetőket az igazságügyi módosítások miatt, és a hetes cikkellyel fenyeget.
Hirdetés

Az uniós zsargonban csak „atombombának” nevezett, a renitens tagállamok szigorú szankcionálását lehetővé tevő uniós alapszerződésbeli hetes cikkely előtti utolsó lépés aktiválását is belengette Románia ellen Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke egy, az állami vezetőknek címzett, szigorú hangú levélben.

Timmermans a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási perrendtartás április végi módosítása miatt pöccent be, és a Klaus Iohannis államfőnek, Călin Popescu Tăriceanunak, a szenátus elnökénel, Liviu Dragneának, a képviselőház fejének és Viorica Dăncilă miniszterelnöknek elküldött levélben a jogállamisági mechanizmus (Rule of law framework) beindításával fenyeget, amennyiben hatályba lépnek a módosítások. Ha ez sem segít, akkor jöhet az ország uniós szavazati jogának felfüggesztését is lehetővé tevő hetes cikkely.

A bizottság szocialista alelnöke közölte: aggasztják Románia eltérései az igazságügyi reform és  korrupcióellenes küzdelem nyomon követését szolgáló Együttműködési és Megfigyelési Mechanizmusban (CVM) foglalt irányelvektől, valamint az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályra (DNA) és a legfőbb ügyészségre gyakorolt nyomás. 

A bizottság a büntető törvénykönyv április 24-én elfogadott módosításai miatt is  aggódik, mivel azok Timmermans szerint számos bűncselekmény esetében büntetlenséget szavatolhatnak, beleértve a korrupciós bűncselekményeket is, miközben Románia a többi tagállamhoz hasonlóan köteles biztosítani, hogy igazságügyi rendszere hatékonyan vegye fel a küzdelmet a súlyos bűncselekmények ellen.

Hirdetés

Timmermans határozottan megfenyegette Bukarestet: amennyiben hatályba lépnek a módosítások, a CVM-et haladéktalanul a sokkal szigorúbb mechanizmus váltja fel, amennyiben a román hatóságok további negatív lépéseket tesznek az igazságszolgáltatás terén – ilyen lenne például a Btk. módosításának kihirdetése.

Timmermans többek között egyes bűncselekmények elévülési idejének csökkentését rója fel, de azt is kifogásolja, hogy egyes bűncselekmények – például a hivatali visszaélés – esetében csökkentenék a büntetés mértékét.

Hirdetés