A Szekunál katonáskodott Dacian Cioloş

A Doina Cornea házához vezető utcát őrizte Kolozsváron – vallotta be a román jobboldal üdvöskéje.
Hirdetés

A kommunista rezsim emblematikus erőszakszervénél, a Securitaténál teljesített sorkatonai szolgálatot Dacian Cioloş volt miniszterelnök, az USR+PLUS 2020 Szövetség EP-listavezetője – erősítette meg ő maga a Mediafax hírügynökségnek. 

Călin Popescu Tăriceanu ugyanis felemlegette brassói kampányrendezvényén, hogy Cioloş szekus bakaként őrizte annak a Doina Corneának a kapuját, aki többek között azért volt háziőrizetben, mert szolidáris volt az 1987-es brassói munkáslázadás résztvevőivel.

Ezt gondolta pontosítani ma Cioloş azzal, hogy valóban a Securitate egységében töltötte sorkatonai szolgálatát, ami a mai csendőrség  de nem ő választotta, hanem oda osztották be. Nem Doina Cornea kapuját őrizte, hanem annak az utcának az elejét, amelyen Cornea asszony háza volt, és erre is csak hónapokkal azután jött rá, hogy ott teljesített őrszolgálatot.

Ebből sose csinált titkot, nyilatkozta Cioloş, már tavaly is, Doina Cornea halálakor őszintén beszélt róla, mondta. Akkori nyilatkozatában viszont nem szerepel a Securitate: úgy fogalmazott, hogy abból azt lehet érteni, a reguláris hadseregben szolgált 1988-ban. 

 

Hirdetés