Ne bántsd a magyart! – harsogták ezrek az úzvölgyi katonatemetőben

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a meggyalázott sírkertben.
Hirdetés

Továbbra sem állnak le a dormánfalvi önkormányzat által „megszállt” úzvölgyi magyar katonatemető védelmét szolgáló megmozdulások, amelyek egyúttal azt is célozzák, hogy a nyilvánosság felfigyeljen a helyzetre: vasárnap délután ezrek vettek részt a temetőben megtartott ökumenikus istentiszteleten.

A törvénytelenül átalakított magyar katonai temetőben tartott esemény résztvevői aztán összekapaszkodtak, és egymás kezét megfogva azt kiáltották: Ne bántsd a magyart!

Az összekapaszkodásra és a közös felkiáltásra Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi unitárius lelkész szólította fel az összegyűlteket. Az ökumenikus istentiszteletre egy civilekből és önkormányzati vezetőkből álló kezdeményező bizottság hívta mindazokat, akikben megütközést keltett, hogy az első világháborús sírkertben a Kárpátok keleti oldalán fekvő Dormánfalva önkormányzata román parcellát alakított ki, amelyben – részben magyar katonák sírjaira – ismeretlen román katonák beton keresztjeit állította fel. 

Korábban az RMDSZ csíki képviselői a beton keresztek mellé ágakból állítottak kereszteket, amelyekre felírták az ott nyugvó magyar katonák neveit. A szertartás ideje alatt huszár hagyományőrzők álltak díszőrséget a meggyalázott magyar sírok mellett.

 

Hirdetés