Százhektáros székelyföldi erdőt kap ajándékba Ferenc pápa csíksomlyói látogatásán

Megvannak a pápai vizit utolsó részletei.
Hirdetés

A székelyföldi erdőirtásról naponta érkeznek hírek, így aztán nem csoda, hogy Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatását környezetvédelmi célokra is felhasználnák. Zöld ajándékkal hívnák fel a közvélemény figyelmet az erdők védelmére. Persze, az ajándék szimbolikus, a pápa egyetlen fenyőfát sem visz magával.

Lázár Csilla és Lövétei Lázár László ötlete alapján szimbolikus ajándékot kap, a Csíki Közbirtokosságok Szövetsége a 2019-es évi erdősítési programját ajánlja fel a Szentatyának. Ennek keretében

több mint 640 ezer facsemetét ültettek el 122 hektáros területen.

Az erdősítési akciót a pápai látogatáshoz kapcsolódóan is folytatnák: felkérik a plébániákat, hogy ültessenek egy-egy fenyőfát területükön, szintén pápai ajándékként. De a zarándokokhoz, közösségekhez is hasonló kéréssel fordulnak, és azt is kérik, hogy jótéteményeikről küldjenek fényképes beszámolót az ajandekfa@pontifex.ro e-mail-címre. Ezeket összesítik és ugyancsak átadják a pápának.

A római katolikus egyház fejének csíksomlyói látogatását előkészítő bizottság csütörtökön közölte a pápai vizit új részleteit. A Székelyhon beszámolója szerint a regisztráltaknak május 15–20. között juttatják el az ingyenes belépőjegyeket.

Az egyénileg regisztrálók e-mailben kapják meg ezeket és nekik kell kinyomtatniuk, a csoportos jegyeket a gyulafehérvári érsekség főesperesi központjaiba küldik, már eleve kinyomtatva. A többi főegyházmegye esetében a püspökségek továbbítják majd a plébánosoknak, csoportvezetőknek.

Hirdetés

A pápai szentmise több nyelven zajlik, a Szentatya olasz nyelvű prédikációját

magyar és román nyelvre is lefordítják, emiatt a ceremónia húsz perccel hosszabb lesz a tervezettnél.

A Nyeregben reggel 6 órakor kezdődnek a lelki programok, a szentmise déli fél 12-kor kezdődik a Pápai himnusz és az Ó, én édes jó Istenem kezdetű egyházi ének eléneklésével. Ferenc pápa ugyan latin nyelven celebrálja a liturgiát, de a válaszokat mindenki anyanyelvén mondhatja, míg az énekek magyarul hangzanak el. A pápai áldás szintén latinul zajlik, a szentmise ősi imánk, a magyar himnusz eléneklésével zárul.

A pápai látogatásra több mint 110 ezer zarándok regisztrált, őket szektorokba osztották. Az oltárhoz legközelebbi szektorokba a meghívottak és a papság kerül, majd az ifjúság, a gyulafehérvári egyházmegye hívei és a csángók, a többi egyházmegye hívei és a külhoni zarándokok következnek. A szektorok leosztásáról további részletek a Székelyhonon olvashatók. 

Hirdetés