Dagad az úzvölgyi temetőbotrány: naná, hogy törvénytelenül építkezett az önkormányzat

És ezt az állami építkezési felügyelőség mondta ki. Az óra tovább ketyeg.
Hirdetés

Bár továbbra sem könnyű kiszámítani, hogyan ér véget ez a történet, a legújabb fejlemény egy lépéssel közelebb vihet a megoldáshoz: az állami építkezési felügyelőség közölte, Dormánfalva önkormányzata törvénytelenül állította ki az építkezési engedélyt.

Egészen pontosan arról van szó, hogy

a polgármesteri hivatal nem tudja egyértelműen bizonyítani, hogy az övé a terület, ahová a betonkereszteket beleszurkálták,

egy 2010-es kormányhatározatban ugyanis az szerepel, hogy a szóban forgó parcella Csíkszentmártonhoz tartozik. A felügyelőség ugyanakkor felszólította a Bákó megyei prefektust, hogy fontolja meg az építkezési engedély megtámadását a bíróságon – írja az MTI.

Csütörtökön egyébként Korodi Attila képviselő, Tánczos Barna szenátor és Gergely András csíkszentmártoni polgármester ágakból készített keresztekkel jelölte meg azokat a magyar katonasírokat, amelyekre a dormánfalvi önkormányzat a román parcella keresztjeit tette.

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, 52 betonkereszt és egy nagyméretű ortodox kereszt keltette a közfelháborodást, mivel ezeket egy első világháborús osztrák-magyar katonai sírkertben helyeztek el a Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye temetőjében, ahol egyetlen román katona sem nyugszik. Az Osztrák-Magyar Monarchia mintegy hatszáz hősi halottja viszont igen. Egy biztos,

a dormánfalviak az átadási ceremóniát május 17-én szeretnék lerendezni, tehát nagyon ketyeg az óra. 

Hirdetés