Hol sírjaink domborulnak
MTímea
2019. május 6. hétfő, 19:47
A sírkert eredeti rajzát a magyar fél hagyta figyelmen kívül, állítja a polgármester.

Közleményben magyarázkodik a Bákó megyei Dormánfalva polgármesteri hivatala miután botrányt keltett, hogy az első világháborús osztrák-magyar temetőben Csíkszentmárton önkormányzata megkérdezése nélkül román katonák parcelláját hozták létre, és magyar katonák sírjai fölé helyeztek betonkereszteket.

Az MTI-nek küldött közleményben Constantin Toma a sírkert nemzetközi jellegét hangsúlyozza, és azt állítja, hogy törvényes volt az átalakítás. Ugyanis hivatalosan a temetőt a román Hősök Kultusza Társaság (Societatea Cultul Eroilor) hozta létre 1926 és 1927 között, a kertben 1306 román, magyar, német, osztrák, olasz, orosz és szerb katonát temettek el.

A magyar parcellát a csíkszentmártoni helyi hatóságok kezdeményezésére 1994 és 2014 között újították fel, de figyelmen kívül hagyták az eredeti – 1926-ben készült – rajzokat, így veszítette el nemzetközi jellegét a temető, mondja a polgármester.

A hadtörténészek és a csíkszentmártoni elöljárók egybehangzó véleménye szerint azonban románok nem nyugszanak a temetőben. 

„Ez fizikai képtelenség lenne, hiszen 1917 novemberében nyitotta a temetőt az osztrák-magyar hadsereg, ekkor pedig már nem is a románokkal háborúztak, hiszen az oroszok leváltották őket a határon. Persze volt román temető is a közelben, de nem itt. (..) Ha civilizált módon megkerestek volna, hogy szeretnének egy román emlékművet állítani az úzvölgyi temetőbe, mert a térségben harcoltak román katonák is, biztosan megtaláltuk volna a módját”

– mondta korábban a Székelyhonnak Csíkszentmárton polgármestere, Gergely András, aki egy újabb történelemgyártási kísérletnek nevezte az esetet. 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.