Iliescu örül, és húzza az időt a forradalom perében

Örül, hogy visszadobták a bányászjárás vádiratát, és még durvábbra készül a forradalom perében.
Hirdetés

Ion Iliescu örül, hogy a bíróság ma visszadobta a bányászjárás vádiratát, és érvénytelenítette a vádemelést ellene, erősítette meg a volt államfő ügyvédje, Adrian Georgescu. Georgescu szerint az 1990-es bányászjárás vádirata gyenge minőségű, elsietett, számos szabálytalanságot és törvénytelenséget tartalmaz, és alig pár lap marad majd belőle a borítók között.

A vádemelési szakaszba tavaly eljutott másik történelmi ügynek, a forradalom perének jogilag jobb minőségű a vádirata, közölte az ügyvéd, de szerinte ha nem száz, akkor kilencvenkilenc százalék, hogy az előzetes vizsgálat után azt is visszadobja a bíróság, mielőtt elkezdődne a tárgyalásos szakasz.

Abból is látszik, hogy Iliescu ügyvédje nem teljesen biztos abban, hogy védence megússza a forradalmi vádemelést, hogy azért ma panaszt emelt azon az ügyészségi részlegen, amely a bírók és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket vizsgálja. 

Az ügyvéd hivatali visszaélést gyanít abban, ahogy összeállították a forradalom ügyének vádiratát, de a panasz egyelőre nem irányul konkrét személy ellen, hanem eljárási hibákat nehezményez.

A katonai ügyészek tavaly áprilisra fejezték be a vádirat összeállítását, amelyben emberiesség elleni bűnökkel vádolják Ion Iliescut, Gelu Voican Voiculescut és Iosif Rust. Azt állítják, hogy az 1989. december 22-én politikai és katonai hatalmat gyakorló vezetők azzal, hogy nyilvánosan terroristákkal riogattak, egymásnak ellentmondó katonai parancsokat, kaotikus egymásra lövöldözéseket, testvérharcokat idéztek elő. 

Hirdetés

Augustin Lazăr akkori főügyész elmondta, az ügy dossziéja 3 330 kötetet tartalmaz, amely közül 2030-at 2016. június 13. után állítottak össze (azaz már az ő főügyészi mandátuma alatt).

 

 

Hirdetés