Ez a képaláírás, lássuk, hogy néz ki.

…és Orbán Viktor kimondta: az RMDSZ listájára kell szavazni május 26-án (VIDEÓval)

Magyarország miniszterelnöke felerősítené a magyar hangot Brüsszelben.

Hirdetés

Az összmagyar brüsszeli képviselet megerősítése érdekében a romániai magyarságnak az RMDSZ listáját kell támogatnia május 26-án, az európai parlamenti választások alkalmával – jelentette ki Orbán Viktor a Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón.

Magyarország miniszterelnöke szerint most az a legfontosabb, hogy

a magyar nemzethez tartozó jelentős közösségek tudják hallatni saját hangjukat az európai törvényhozásban,

ezért például a Fidesz listáján olyan jelöltek is helyet kaptak ismét, akik a vajdasági és a kárpátaljai magyarságot képviselik. „Azoknak a magyaroknak, akik az összmagyar brüsszeli képviseletet szeretnék erősíteni, hogy erős hangja legyen a magyarságnak, az RMDSZ-re kell szavazniuk Romániában” – vonta le a következtetést a háromnapos erdélyi látogatásra érkezett miniszterelnök.

Újságírói kérdésre kitért arra is, hogy míg a magyar-szlovák és a magyar-szerb kapcsolatok szilárdan jók, ugyanez már nem mondható el a román-magyar viszonyról: „A mi régiónkban jól láthatóan az történik, hogy Magyarország a gazdasági mutatói alapján egy megerősödési folyamaton megy keresztül. Országunk a megnövekedő erejét a jószomszédi viszony javítására használja, ezért kötöttünk számos megállapodást a szomszédainkkal.

Románia és Magyarország közt a bizalmi viszony még nem jött létre, de remélem, hogy egyszer megérkezünk ide.”

Orbán Viktor egyúttal köszönetet is mondott Romániának, amiért „kiválóan védte Európa külső határait és ezáltal Magyarországot is”.

Az úzvölgyi temetőbotránnyal kapcsolatos kérdésre Orbán azt válaszolta, nem kíván beavatkozni a vitába, de reméli, hogy az RMDSZ tudja majd érvényesíteni álláspontját ebben a kérdésben. „Mi otthon ezt úgy szoktuk csinálni, hogy ha valamin változtatunk, megkérdezzük az érintetteket” – mondta a miniszterelnök.

Hirdetés

Kelemen Hunor az európai átalakulás fontos kérdésének nevezte, hogy az EU meg tudja-e védeni saját határait, tudja-e szavatolni az európai népek biztonságát, jólétét. Hozzátette: a szövetség arra törekszik, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését európai üggyé tegye. 

A teljes kolozsvári sajtótájékoztató itt tekinthető meg: 

Hirdetés