Úzvölgyi temetőbotrány: kiderülhet, mennyit ér az RMDSZ együttműködése a kormánykoalícióval

Folytatódnak a politikai egyeztetések, a képviselőház védelmi bizottsága bekéreti az illetékes minisztert a botrány miatt.
Hirdetés

A legfrissebb fejlemény a témában az, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kedden délután azt kérte Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnöktől, hogy a kormánykoalíció állítsa le az úzvölgyi temetőben zajló munkálatokat. A szövetségi elnök szerint a polgármesternek nincs semmiféle engedélye, sem a kulturális minisztériumtól, sem a védelmi tárcától, ráadásul olyan közigazgatási területre lépett, amely nem is hozzá tartozik.

„Úzvölgye az ottani temetővel együtt Csíkszentmárton község tulajdona, tehát

a polgármester a szomszéd telkére ment és ott kezdett építkezni. Az adminisztratív és törvényes szempontokon túl ennek az országnak az összes lehetséges és lehetetlen törvényét is megsértette ezzel, de még a nemzetközi megállapodásokat is”

– mutatott rá Kelemen Hunor. 

Tăriceanu diplomatikusan reagált a témával kapocslatos újságírói kérdésre: az Agerpres szerint csupán annyit mondott a keddi találkozó után, hogy

a temető körüli botrány „gyorsan és civilizáltan” megoldható egy kis diplomáciai bölcsességgel.

Hirdetés

Na erre kíváncsiak vagyunk.

Kedden kiderült az is, hogy a képviselőház illetékes bizottsága behívatta a védelmi minisztert is egy kis kihallgatásra a témában. Hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is arra kérte román kollégáját, hogy intézkedjen az úzvölgyi munkálatok azonnali leállítása érdekében.     

Hirdetés