Vigyázzunk, ha a hegyekben járunk: indul a viperaszezon

Mi a teendő, ha megmar bennünket a mérges kígyó?
Hirdetés

Bár az elkövetkező napokban erős lehűlés várható, de amint felmelegszik az idő, a kígyók is előbújnak napozni. Mivel közeleg a viperák párzási időszaka, fokozott óvatosságra intenek a hegyi mentősök. Az alacsonyabb hegyvidékeken már találkozhatunk viperákkal. Ha fenyegetettséget éreznek, akkor könnyen rátámadnak az emberre, ezért a hegyi mentősök azt tanácsolják, hogy a turisták csapjanak zajt, ha viperát látnak, de ne háborgassák őket, tartsanak távolságot tőlük.

Minden évben több kígyómarást regisztrálnak az országban, idén egyelőre egy sem történt, de a szakértők szerint évről évre egyre több a vipera. Ha már megtörtént a baj, azonnal segítséget kell hívni, a megmart személyt nem szabad mozgatni, szorítókötéssel akadályozhatjuk meg a méreg felszívódását. A sok folyadék is segít.

Országos szinten egyébként 5-6 fajtát tartanak nyilván – mindegyik veszélyes. A hegyi mentősök szerint a Fogarasokban megjelent a fekete vipera is, mely legalább húsz éve nem volt elterjedt a környéken. A kolozsvári Bükk is természetes élőhelye a viperáknak, de nem túl gyakori jelenség a viperamarás.

Hirdetés