Nem kellene érettségizni románból a kisebbségi diákoknak?

Ezt szeretné elérni egy törvénymódosítással az MPP.
Hirdetés

Magukhoz sem tértek a politikusok a május elsejei minivakáció után, máris „robban a bomba”. A Magyar Polgári Párt (MPP) bejelentette: törvénymódosítást kezdeményez azért, hogy a kisebbségi diákok számára ne legyen kötelező leérettségizni az állam nyelvéből, számolt be a Székelyhon.

Mezei János pártelnök okfejtése szerint a nem román anyanyelvű diákokat jelenleg diszkriminálják a kötelező iskolai vizsgákon – a hatodik osztályt záró felmérőn, a nyolcadikos képességvizsgán és az érettségin –, mivel román társaikhoz képest nekik eggyel több tárgyból kell teljesíteniük.

Ezt törölné el az oktatási törvény módosításával az MPP,

melynek képviselői hamarosan a román parlament elé terjesztenék a tervezetet. Kulcsár-Terza József szerint azt indítványozzák, hogy a különböző vizsgákon mindenki anyanyelvén bizonyítson. Példaként Szerbiát és Horvátországot hozták fel, ahol nem kötelező az állam nyelvén vizsgázni.

Az MPP szerint nem az a cél, hogy a magyar diákok ne tanulják meg az állam nyelvét. Sőt! Ezt elő is segítenék, a későbbiekben ugyanis egy olyan törvényjavaslattal is előrukkolnak, miszerint

a középiskolai évek alatt minden kisebbségi diáknak le kell tennie a középfokú román nyelvvizsgát.

A polgáriak nem állnának meg itt, egy másik módosító javaslatuk is van, mellyel a szórványban élőket támogatnák. Azt kérnék, hogy azokon a településeken, ahol van kisebbségi oktatás, azt ne rendeljék alá román iskolának, hanem jogilag legyen önálló. További részletek a Székelyhonon.

Hirdetés