Kirittyentett kórházban lehet majd kezelni Szebenben a Juncker isiászát, ha kiújulna

Kifestették a falakat, megduplázták az orvosok számát. Persze csak az EU-csúcs idejére.
Hirdetés

Nagy a készültség Nagyszebenben, ahol május 6–10. között az Európai Tanács soros csúcstalálkozóját tartják: a kórházat úgy kipattintották, mintha legalábbis ott tartanák a csúcstalálkozót. A sürgősségi osztályon újrafestették a falakat, biztonsági kapukat alakítottak ki, ugyanakkor arról is rendelkeztek, hogy az adott időszakra megkétszerezzék az ügyeletes orvosok számát. A szakorvosokat, az osztályvezetőket és a rezidenseket is hadrendbe állítják.

A betegek hozzátartozói csak azokat a bejáratokat használhatják, amelyeket portások őriznek, illetve ahol térfigyelő kamerák működnek. Még az orvosokat is ellenőrizni fogják a bejáratnál. Premiernek számít, hogy a sürgős orvosi eseteket nemcsak a kórházban látják majd el: három kórházi sátrat is felállítanak, bár egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hová. A mentőhelikopterek számát is növelni fogják.

A Szeben megyei tanács félmillió lejjel támogatta a kórházat, hogy pontra legyen téve az EU-csúcsra, az egészségügyi minisztérium pedig 2,1 millió lejjel szállt be. Igaz, a kórház 17,7 millió lejt kért, hogy modernebb orvosi berendezést vásárolhasson.

Az EU csúcstalálkozójára 36 ország államfői és miniszterelnökei vesznek részt, legalább 400 magas rangú vezető, 900 újságíró és 100 tolmács lesz jelen. Az Európai Néppárt szintén Szebenben tartja csúcstalálkozóját.

Hirdetés

Erre az időszakra gyakorlatilag leáll Nagyszebenben az élet, szünetel az oktatás a város összes iskolájában, és szigorú óvintézkedéseket vezetnek be a közutakon. A rendőri készültség is magas lesz: az ország szinte összes megyéjéből érkeznek rendfenntartók a helyszínt biztosítani.  

Ha valami netalántán történik, orvosból és rendőrből biztosan nem lesz hiány. 

Hirdetés