Szeret Kolozsváron Uberrel utazni? Akkor ennek a hírnek nem fog örülni

Nagy sikert arattak a taxisok a bíróságon.
Hirdetés

FRISSÍTVE – Az Uber közleményben reagált, amely szerint ők úgy értelmezik az ítéletet, hogy az applikáció használatát nem tiltották be, csupán azt, hogy partnersofőrökkel működjenek együtt. Ezért a továbbiakban csak engedéllyel rendelkező autósokkal dolgoznak együtt.

Újabb fontos csatát nyertek a kolozsvári taxisok az Uber fuvarmegosztóval szemben: a kolozsvári táblabíróság csütörtöki ítéletében helyben hagyta az alapfokú ítéletet, és gyakorlatilag megtiltotta az Ubernek, hogy folytassa szolgáltatásait.

Ez ugyanakkor még nem jogerős ítélet, ugyanazon bíróságon harminc napon belül megfellebbezhető.

A bíróság ítélete szerint megtiltják a cégnek a szabad versenyt sértő tevékenység folytatását.

Az Uber már alapfokon, a kolozsvári kereskedelmi bíróságon megpróbálta elhitetni a bírákkal, hogy nem bérfuvarozó cég, ahogy azt a taxisok állítják, csupán egy olyan applikációt bocsát az ügyfelek – az utasok és az autósok – rendelkezésére, amely révén azok egymásra találhatnak. Vagyis tulajdonképpen e-kereskedelemmel foglalkoznak, nem utasszállítással.

A bírák azonban nem így gondolták, szerintük ugyanis az Uber elválaszthatatlan az utasszállítástól, így meg kell felelnie az erre vonatkozó követelményeknek.

A kolozsvári táblabíróság csütörtöki döntésében szintén a taxisoknak adott igazat, és arra kötelezte az Ubert, hogy azonnal vessen véget a korrekt versenyt sértő tevékenységével.

Vagyis: ne használja az applikációt Kolozsvár területén.

Hirdetés

Az ítéletet az Ubernek egy nagy példányszámú lapban is közzé kell tennie.

Az Uber 2016 óta van jelen Kolozsváron, és akárcsak mindenhol a világon, ahol megjelentek, azonnal nekik mentek a taxisok. A bérfuvarozók baja az, hogy míg nekik taxisengedélyre van szükségük, szigorú feltételeknek kell megfelelniük, és az autójukat is csak személyfuvarozásra használhatják, addig az Uberrel gyakorlatilag bárki szállíthat utast, akinek autója van.

A taxisok mostani sikere ugyan jelentős, de még nem végleges: bár az őket képviselő ügyvédi iroda szerint jogerős az ítélet, harminc napon belül megfellebbezhető.

Úgyhogy ennek a pernek valószínűleg még messze a vége.

Hirdetés