Aranyláz
béel
2019. április 24. szerda, 13:19
A parlament rábólintott az ötletre.

Teljesült a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea egyik nagy álma. Nem, egyelőre nem az, hogy alkotmányban rögzítsék: soha, semmilyen büntetőeljárás nem indulhat ellene, hanem az, hogy hazakerüljön Bukarestbe a külföldön tárolt román aranykészlet tekintélyes része.

A képviselőház szerdán döntő kamaraként, 165 támogató szavazattal bólintott rá az általa és párttársa, Şerban Nicolae által beterjesztett javaslatra, amely értelmében haza kell szállítani a külföldön tárolt arany 91,5 százalékát, ami 55 tonnát jelent.

Románia jelenleg mintegy 104 tonna aranya van, aminek 60 százalékát jelenleg a Bank of Englandben őrzik.

Az aranykészlet hazahozatalának egyik indoka az volt, hogy Románia tíz éve Londonban tartja az aranya jó részét, de nem kap érte kamatot, sőt még neki kell fizetnie a tárolásért.

Ami tény, mint ahogy az is, hogy nem Románia az első, amely hazaszállíttatja az aranykészletét – erről itt írtunk bővebben –, de azért nem kicsit furcsa, hogy épp most ez legyen a kormányoldal legfőbb gondja.

Hacsak Dragnea nem akar a Kacsamesékből ismert Dagobert bácsihoz hasonlóan úszkálni az aranyban, amíg még megteheti.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30918
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.