A CFR könyörög, hogy senki ne másszon a vagonokra szelfizni

Halálos veszély a vagonok tetején fotózkodni. Úgy is agyoncsap az áram, ha nem érsz a vezetékhez.
Hirdetés

Felvilágosító kampányba kezdett a Román Vasúttársaság (CFR), mert egyre gyakoribb, hogy az emberek egy jó fotó kedvéért felmásznak a vagonok tetejére, ott pedig agyoncsapja őket az áram. 2014 és 2019 között 15 ember halt meg a szerelvények tetején áramütés miatt, 41 súlyosan megsérült, áll a vállalat szerdai sajtóközleményében. A halálos áldozatok közül hat, a sebesültek közül 25-en balesetükkor még nem töltötték be a 30. életévüket.

„FIGYELEM! A fotózkodás a vasúti kocsik tetején az életedbe kerülhet! Tilos és veszélyes a vasúton fotózkodni!” –figyelmeztet a CFR, és meg is magyarázza: az elektromos feszültség a felsővezetékben 27 000 Volt, és érintés nélkül, akár másfél méteres távolságból is halálos áramütést okozhat az általa képzett elektromos mező miatt. 

Az ember szervezete a mozdony vagy a vagonok tetején, a felsővezeték közelében villámhárítóként működik, testén átmegy az áram, magyarázzák a CFR képviselői. Ne érintsük meg a villamosvezetéket, síneket, a vonatokat vagy bármiféle elektromos rendszert, kizárólag a kijelölt helyeken keljünk át a síneken, és mindig figyeljünk átkeléskor – figyelmeztet a vasúttársaság. 

Hirdetés