Mint a bokrot, úgy szidják a hívek a csíksomlyói Hármashalom oltár pápafedelét és készítőit

A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Hirdetés

Leszedték a keresztvizet a hívek a csíksomlyói Hármashalom oltár új fedelének készítőiről, és mindazokról, akik ludasak a Makovecz Imre által tervezett oltár átalakításában. Az organikus magyar építészet megálmodója nem ilyesmit toldott volna hozzá korábbi művéhez, vélik.

A csíksomlyói kegyhely működtetői hétfőn tették közzé Facebook-oldalukon a pápafedél látványterveit, és hiába húsvét szent ünnepe, a poszt nem várt ellenérzést és ennek megfelelő kommenthadjáratot generált.

„Makovecz Imre forog a sírjában”,

„Borzalmas!”, „Ronda!”, „Remélem Pünkösdre lebontják, vagy elviszi a vihar!”, „Vissza, mindent vissza!”, „Ki engedélyezte ezt a förmedvényt?” – és még sorolhatnánk a több mint kétszáz hozzászólás közül a legcifrábbakat. Mert helyeslő megjegyzés alig akad. A megszólalok zöme úgy látja, a modern szerkezet nemcsak tájidegen, de

eltakarja a Hármashalom oltár magyar szimbólumrendszerét, a kettőskereszt-, hármashalom-kompozíciót.

És háttérbe szorítja ennek, illetve magának a helynek, a Nyeregnek az üzenetét. Sőt, a kommentelők attól is tartanak, hogy az oltár melletti zászlórudakra többek között a román zászló kerül a Vatikán fejének látogatásakor.

Az oltár felújítása és kibővítése zömében adományokból valósul meg, a kegyhely működtetői szerint hétfőn, azaz a pápalátogatás előtti negyvenedik napon a szükséges összeg 60,77 százaléka állt a rendelkezésükre, ami adományból és pályázati pénzből gyűlt össze. Ebből kifizették az előleget és elkezdődött a szerkezet legyártása, írták.

Hirdetés

A Hármashalom oltárt Ferenc pápa június elsejei látogatása miatt fedik be, illetve újítják fel – erről ITT írtunk. A felújítás tervét Bogos Ernő csíkszeredai műépítész készítette, aki a Makovecz Imre által megálmodott oltár tervezésében és építésében is részt vett.
 

Hirdetés