Elmeszelte a bíróság Bolojan őrült ötletét, mellyel egyenvárossá változtatná Nagyváradot

Mégsem lesz egyforma kockák halmaza a Pece-parti Párizs?
Hirdetés

Nagyvárad megőrizheti sokszínűségét, a klasszicista, barokk és szecessziós épületek változatosságát, amely jelenleg uralja a belvárost. Legalábbis erre ad reményt a Bihar megyei Törvényszék ítélete, mely törvénytelennek nyilvánította az ezt megszüntetni akaró tanácsi határozatot. Azt, mellyel Ilie Bolojan polgármester egyenépületeket akar kreálni a nagy gonddal felújított belvárosban.

Az inkriminált szabályzat – ITT írtunk róla – nem kevés lakosnál ütötte ki a biztosítékot, hiszen számos váradit érintene. Ilie Bolojan ugyanis 50 százalékkal növelt ingatlanadót vetne ki mindazokra, akiknek belvárosi tulajdona alacsonyabb a környező épületeknél, vagy homlokzata a szomszédos házaktól eltérően helyezkedik el az utcafronton. Azaz,

ha a tulaj nem akar többet adózni, a szomszédos házakhoz kell igazítania különcködő ingatlanát.

A drasztikus szabályzat kapott hideget-meleget a lakosoktól és a műemlékvédőktől egyaránt, míg a Bihar megyei prefektúra meg nem támadta a közigazgatási bíróságon. A Bihar megyei Törvényszék most kimondta: a tanácsi határozat több okból is törvénytelen. Egyrészt procedurális okokból: a tanácsosok nem kaptak elegendő időt a megvitatására. Másrészt adminisztratív okokból:

a városvezetés nem róhat ki pluszilletéket utólag olyan ingatlanokra, melyekre korábban maga adott építkezési engedélyt.

Nem beszélve arról, hogy a tulajdonhoz való jogot is sérti, melyet az alkotmány is garantál. Ilie Bolojannak 15 nap áll a rendelkezésére, hogy megfellebbezze az ítéletet, és ahogy ismerjük, meg is teszi. A polgármester azzal indokolta az előreláthatóan Nagyvárad épített örökségének uniformizálását eredményező kezdeményezést, hogy így akarja fejlesztésre bírni a lakosokat.

Hirdetés