Nem elég, hogy megkéselték, saját kollégái is bűnösnek kiáltották ki a leszúrt tanárnőt

Vétett az iskola szabályzata ellen.
Hirdetés

Ha ez nem Romániában történne, lehet, hogy el sem hinnénk: bűnösnek ítélte az iskola vezetősége azt a tanárnőt, akit egy hónapja szúrt le egy volt diákja. A Ploieşti-i Spiru Haret középiskola matektanárára a tanintézetben, szünetben, részegen támadt rá egykori tanítványa.

Mert Andreea Alexe nem ott volt, ahol a szabályzat szerint lennie kellett volna – sejteti a tanintézet vezetősége. Ez ugyanis kivizsgálta az esetet és mit ad Isten, bűnösnek találta az áldozatot. Abban, hogy szolgálatos tanárként szünetben nem az iskola kapujában állt a portással – ahogy azt a szabályzat előírja –, hanem a tanáriban volt, onnan hívatta ki a támadó.

Az iskola vezetőségének ítélete felhábordást keltett a pedagógustársadalomban.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) közleményben kérte az oktatási minisztériumot, hogy vizsgálja ki az ügyet és tegyen valós lépéseket az egyre növekvő iskolai agresszió megfékezésére. Elfogadhatatlan, hogy az iskola vezetősége az áldozatot hibáztatja a történtekért, jelentik ki az érdekvédelmisek.

„Hogyan változtatott volna a történteken, ha a tanárnő a bejáratnál van? A támadó nem vitte volna véghez a tervét?” – teszik fel a kérdést. A FSLI szerint

az iskola pedagógusainak ítélete nemcsak az empátia teljes hiányát bizonyítja, hanem azt is, hogy elbagatelizálják a problémát.

Hirdetés

Azt, hogy Romániában az is megtörténhet, hogy leszúrják a tanárt a munkahelyén. A romániai tanintézetek a hiányos törvények miatt az agresszió színhelyei lettek, állítják a szakszervezetisek, és az illetékesek ahelyett, hogy fellépnének ez ellen, egy szabályzat paragrafusaiba kapaszkodnak.

A Ploieşti-i esetről ITT írtunk.

Hirdetés