Átok ül a férfi kosárlabdán – a házigazda soha nem nyer?

Szeben nyerte a Román Kupát, pedig Kolozsvár is nagyon akarta.
Hirdetés

Továbbra is él a rendezők átka a a férfi kosárlabda Román Kupában: 2008 óta képtelen a döntő torna (idén éppen Final Four, de korábban volt Final 8 is) aktuális házigazdája megnyerni a serleget. Pedig idén Kolozsvár úgy vágott bele a rendezésbe, hogy a legutóbbi három szezonban az U-BT vitte haza a kupát, 2016-ban Nagyváradról, 2017-ben Nagyszebenből, tavaly pedig Sepsiszentgyörgyről. 

Csakhogy közben változtak a szabályok, az előző három évvel ellentétben, amikor a kupában folyamatosan két hazai kosarast kellett játszatniuk a csapatoknak, idén ebben a sorozatban is a bajnokság légiós-szabálya volt életben, azaz egyszerre négy külföldi is a pályán lehetett.

 

Nem ez volt azonban a döntő tényező, az U-BT ritka gyenge napot fogott ki a Nagyváradi VSK elleni elődöntőben, hiába dobott Kyndall Dykes 25 pontot, ha a többiek közül senki sem érte el a tízet sem. A váradiak remek védekezése, és magas emberei hatékonyabb támadójátéka (a 13 pontos Nikola Markovics lett a meccs embere) már 14 pontos előnyt is jelentett, amit a végjátékban csak 70:66-ra tudott csökkenteni az U-BT. A másik ágról a Dinamót félgőzzel 82:78-ra legyőző Nagyszebeni CSU jutott a döntőbe, amely azt is megengedte magának, hogy légiósai közül éppen a csapatkapitány Kevin Hardyt (a szegény ember Kobe Bryantjét) pihentesse.  

A hazai csapat hiányában a fináléra csak félig telt meg a BT aréna (3800 néző), ám több száz fős szebeni tábor így is biztosította a hangerőt és a hangulatot. Csapatuk pedig szinte végig vezetve verte 88:78-ra Váradot, amely előtt csupán négy perccel a vége előtt csillant fel a remény a fordításra. Ekkor 77:77-re egyenlített a VSK, jött azonban Hardy két gólpasszal és egy triplával, miközben Várad már nem tudott akciókosarat dobni.

Hardy 17 és a lett dobógép, Justas Tamulis 20 pontja ellenére a döntő legjobbja a csak 13 pontig jutó, ám roppant sokoldalú (11 lepattanó, 6 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokkolás) Monyea Pratt lett. 

Hirdetés

A szebeni csapat történelme során először nyerte meg a Román Kupát, és húsz éves szünet után szerzett először trófeát: 1999-ben második bajnoki címét ünnepelhette. Ami miatt viszont a nagy ünneplés közepette máris kezdhetnek aggódni Szebenben: a rendezők átkával párhuzamosan a kupagyőztesek átka is megszületett 2009-ben, hiszen a legutóbbi 11 nyertes közül csak egy (az U-BT 2017-ben) tudta ugyanabban az évben a bajnoki címet is megnyerni.

Márpedig az alapszakasz győzteseként a CSU abszolút esélyesként várja a rájátszást.

Hirdetés