Jól megruházták a románok az olasz hadsereget

De tényleg. Egyenruházták.
Hirdetés

Egyenruhabotrány miatt forrong Olaszország, illetve főleg Matteo Salvini belügyminisztert, a Liga elnevezésű jobboldali párt elnökét: kiderült, hogy az olasz hadsereg és csendőrség által használt egyenruhák Romániában készültek.

Salvini szerepe nem csupán belügyminiszteri minőségében fontos, hanem azért is, mert az olasz ipar és termékek vehemens védelmezője. Na meg azért, mert a rendvédelmi szervek rendezvényein ő is szívesen jelenik meg egenruhában.

Ehhez képest a Rai 3 tévécsatorna kiderítette, hogy

a délceg itáliai katonák és csendőrök a Bákó megyei Tatrosvásárhelyen, illetve Fălticeni-ben gyártott egyenruhában feszítenek.

A riport szerint egy toszkánai és lombardiai kartell nyerte el az egyenruhák elkészítésére kiírt pályázatot, ám a kivitelezést már romániai aalvállalkozóknak adják ki, persze jóval olcsóbban. Ráadásul a romániai cégek egy része is az olasz vállalkozók tulajdonában áll.

Például a csendőrség az Alfredo Grassi Spa nevű céggel kötött szerződést az egyenruhák leszállítására, darabját 163 euróért. Az egyenruhákat azonban a tatorvásárhelyi Trotustex gyártja 90 euróért. 

A cég többek között egy 18 millió eurós szerződés nyomán 420 000 egyenruhát gyárt az olasz hadseregnek. De szerződésben áll a haditengerészettel és a büntetés-végrehajtással is.

Hirdetés

Egy másik olasz cég, a La Lovers  Fălticeni-ben gyártott uniformisokat szállít az olasz hadseregnek. 

A biznisz nagyon megéri, hiszen Romániában alacsonyak a bérek – az alkalmazottak 1400 lej körüli összegért dolgoznak –, és az adók is kedvezőbben.

Az olasz cégek így 40-80 százalék közötti nyereségre tesznek szert.

Amikor Matteo Salvinit szembesítették a helyzettel, az Európai Unió által a tagállamokra kényszerített pályázati rendszert okolta a helyzetért, és azonnal kjelentette: ezen a helyzeten változtatni kell.

 

Hirdetés