Végre összeülnek megtervezni Erdély és Magyarország egyesítését

Természetesen autópályán.
Hirdetés
Csupán tíz évet kellett várni, és máris elkezdődött a munka az észak-erdélyi autópálya román-magyar határhoz közeli szakaszán. Hétfőn nekiláttak a Bors és Bihar község közötti sztrádaszakasz építésének.
 
„Ma jött az utasítás, hogy kezdjük el a munkálatokat, ma elkezdtük” – kommentálta a történelmi eseményt hétfőn Beniamin Rus, a nagyváradi Selina-Trameco cég vezetője. Mintha csak tegnap hagyták volna abba és nem tíz éve épülne az 5,35 kilométeres pályaszakasz. Ezt a szlovák Vahostav SK vállalattal közösen végzi a váradi cég, a 28,5 milliós munkálattal 19 hónap alatt kell elkészülni.
 
A román-szlovák társulás nyerte el tavaly ősszel a Bihar község és Bisztraterebes közötti szakasz tervezését-kivitelezését is, de a 29 millió eurós munkálat licitjét megóvták, így erre a szakaszra nagy valószínűséggel még jó ideig várni kell. A leghosszabb, Bisztraterebes és Berettyószéplak közötti 26,35 kilométer autópálya-szakasz kivitelezőjéről még nem döntöttek.
 
Ellenben, ha hinni lehet a nyilatkozatoknak, elkezdődhet a határ két oldalán lévő pályaszakaszok összehangolása: a román és magyar hatóságok képviselői már a héten összeülnek Nagyváradon, megbeszélni, hogyan egyesítik a rég várt erdélyi sztrádát a Budapestről a határig vezető M4-es autópályával. 
 

Hirdetés