Kis híján börtönbe juttatta a közpénzből világot járó PSD-s rádióigazgató az őt lebuktató újságírót

Ettől a történettől még a higgadt olvasóinkban is felmehet a pumpa.
Hirdetés

Az erkölcsi, illetve jogi normákat semmibe vevő, rendkívül durva bosszúhadjárat áldozata lett a román közszolgálati rádió zenei főszerkesztője, Gabriela Scraba, miután közérdekűnek számító információkat osztott meg név nélkül más újságírókkal a Román Rádiótársaság (RRT) elnök-vezérigazgatója, Ovidiu Miculescu visszaéléseiről.

Az információk alapján még 2016 októberében több cikk is született a Gazeta Sporturilor és a tolo.ro hasábjain, melyek részletesen bemutatták Ovidiu Miculescu egzotikus utazásait az adófizetők pénzén. A számvevőszék erről szóló jelentéseit a közszolgálati rádió szakszervezetének egyik blogján is közzétették. Eszerint a kalandvágyó igazgató összesen 32 külföldi utazáson vett részt, a világ minden táján megfordult, Japántól Kubáig, az Amerikai Egyesült Államoktól Ausztráliáig. Mindez 110 ezer eurónyi közpénzbe került, mivel Ovidiu Miculescu

kizárólag az első osztályon volt hajlandó repülni.

Ilyen luxusban még a brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC igazgatója sem részesül – állapította meg az említett cikkben a tolo.ro.

Önmagában is irritáló, amikor ilyen pofátlan visszaélésékről olvas az ember, de az ezt követő bosszúhadjárat – melyből a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság, bírók és ügyészek is kivették a részüket – már tényleg alaposan kiveri a biztosítékot. Ovidiu Miculescu ugyanis nem nyugodott abba bele, hogy valaki beleköpött a levesébe, és egyből három feljelentést tett a DIICOT-nál, hogy kiderítse, ki szellőztette meg a róla szóló információkat.

Az eljárásokat arra alapozták, hogy az informátor titkos adatokat tett közzé,

miközben egy vezérigazgató – elviekben hivatalos – látogatásainak költségei, illetve a számvevőszék erre vonatkozó jelentései egyértelműen nyilvános adatnak minősülnek. A DIICOT ügyészei mégis eljárást indítottak, házkutatásokat tartottak és informatikai eszközöket foglaltak le.

Miután több kollégáját is alaptalanul elővették az ügyben, Gabriela Scraba beismerte, hogy ő volt az informátor. 2017 májusában házkutatást tartottak nála, majd bevitték a DIICOT székhelyére. A nő saját bevallása szerint úgy megijedt, hogy bármit aláírt volna, így beismerő vallomást tett, és elfogadta a rá kiszabott büntetést:

egy év és három hónap börtönt, a szabadságvesztés végrehajtásának elhalasztása mellett

Hirdetés

(Gabriela Scraba egyedül látja el idős nagynénjét és sérült lányát, amire tekintettel volt az első fokú bíróság is).

A történet akár ezzel is zárulhatott volna, de a fellebbezést követően a bukaresti fellebbviteli bíróság jogerősen kimondta, hogy az újságíró nem követett el törtvénytelenséget, és a DIICOT jogtalanul vádolta meg. Mivel az eset rendkívül sok kérdést felvet, a Libertatea napilap úgy döntött, hogy egy cikksorozatban tárja fel mi is történt pontosan,

nevesítve azokat az ügyészeket és bírókat, akik hozzájárultak az azóta nyugdíjba vonult Gabriela Scraba meghurcoltatásához.

A legfontosabb kérdés az, hogy a PSD által a vezérigazgatói székbe ültetett Ovidiu Miculescu miként érte el azt, hogy a DIICOT nyomozásba kezdjen. Az eljárás indítását személyesen Daniel Horodniceanu egykori főügyész hagyta jóvá, aki pár nappal ezelőtt megpályázta a legfőbb ügyészi tisztséget, azelőtt pedig európai ügyésznek is bejelentkezett Románia részéről. A házkutatást Ioana Cleopatra Şipoteanu bíró engedélyezte, ugyanakkor több ügyész keze is benne volt.

Az eset méltán gondolkodtat el azon, hogyan lehet mindezek után megbízni a politikai elitnek kiszolgáltatott román igazságszolgáltatásban?

Hirdetés