Dobogós helyet foglal el Románia az iskolai szekálás európai listáján

Ideje lenne komolyan foglalkozni a témával, nemcsak a civileknek, hanem a minisztériumnak és a szülőknek is.
Hirdetés

Elég csak végigpörgetni a napi országos híreket, hogy lássuk, aggasztó méreteket öltött az iskolai zaklatás Romániában. Ezt igazolják a legutolsó felmérések is, melyek az iskolán belüli erőszak gyakorisága szerint rangsorolták az európai országokat.

A 42 országot tartalmazó listán Románia a harmadik helyre futott be.

A Mentsétek meg a gyermekeket! egyesület az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi adatait és egy saját felmérést alapul véve közölt pár adatot a helyzet súlyosságának szemléltetésére. A felső középfokú oktatásban tanuló diákoknak több mint a fele legalább egyszer már volt zaklatás áldozata.

1 millió 300 ezer diákból:

  • 400 ezer érzi magát kitaszítva,
  • 325 ezer vallotta be, hogy nyilvánosan megalázták,
  • 390 ezret fenyegettek meg veréssel,
  • és 220 ezer esetében fajult tettlegességig a zaklatás.

A 11 évesek közül 17% válaszolta azt, hogy az kérdezést megelőző egy hónapban legalább háromszor zaklatták társai. A 13 és a 15 évesek körében ez a szám eléri a 23%-ot. A WHO szerint egyébként minél idősebbek a diákok, annál gyakrabban szekálják egymást. A leginkább érintett korosztály a 15 évesek generációja.

Az egyesület arra figyelmeztet, hogy

a jelenség az áldozatokra, az elkövetőkre és csendben maradó szemtanúkra egyaránt kihatással van.

Hirdetés

Szerintük a román iskolákban a jelenség megállítására a mostani keretek között nem sok esély van, mivel hiányoznak szakemberek és nincs megfelelő szervezeti háttér sem. A különböző bizottságok és testületek nem tudnak valódi megoldást nyújtani, mert szervezetlenek, és nincs meg a megfelelő felkészültségük az egyéni és korspecifikus beavatkozásokhoz, nem tudják aktívan bevonni az egyes iskolák tanulói, tanári és szülői közösségét.

Az egyesület annak apropóján közölte az adatokat, hogy kedden egy országos kampányt indított útnak az iskolai zaklatások megfékezése, a jelenség tudatosítása, és az erről szóló közbeszéd alakítása érdekében.

Hirdetés