Még a rendőrrel is együtt italoztak a tengerparti drogcsempészek

Napokig a helyszínen tartózkodtak a pórul járt portulajdonosok.
Hirdetés

Több napot is a Fekete-tenger partján fekvő Sfântu Gheorghe faluban töltöttek az iszonyatos mennyiségű kokain felfedezése előtt azok a külföldi állampolgárok, akik a gyanú szerint elvesztették a félig elsüllyedt hajóban talált drogszállítmányt.

Az Adevărul napilap beszámolója szerint már napokkal azelőtt, hogy március 23-án megtalálták a parton a több mint egy tonnányi, 300 millió euró értékű kokaint, 20-án már találtak egy csomagnyi kábítószert a parton, de akkor a hatóságok még titokban tartották az ügyet.

23-án azonban egy férfi, aki viharok után mindig kiment a partra a tenger által kisodort faanyagot gyűjteni, éppen arra baktatott lovaskocsijával, és rábukkant több, partra sodort mentőmellényre, a vízben sodródó, GPS-jeladóval ellátott zsákra, valamint a hajóra.

Haza is vitt néhány csomagot, amiről azt hitte, liszt vagy cukor van benne.

Mivel éppen rendőr volt a fia, szólt neki, hogy vizsgálja meg a roncsot, hátha van ott holttest is. A többi már ismert: holttestet nem talált, ipari mennyiségű kokaint viszont igen.

És a tenger azóta is szinte naponta sodor partra egy-egy mázsányi kábítószert.

Azóta kiderült: napokkal az eset előtt egy külföldiekből álló társaság – egy nő és két-három férfi – érkezett a faluba. Azt mondták, halászni akarnak, ezért vásároltak két kisebb hajót, illetve – és ez már furcsa volt – fölvásárolták a környékbeli boltokban található összes zsákot.

A lap szerint spanyol idegenek nem viselkedtek sem halászként, sem turistaként – elegánsan felöltözve járkáltak.

Hirdetés

Egy ideig azt hitték, a viharos tenger miatt nem mennek ki halászni, így aztán szépen lassan megszokták a jelenlétüket – az egyik vendéglőben egyszer még egy helyi rendőr is együtt italozott velük.

Aztán az idegenek eltűntek – a kábítószer pedig megjelent.

A gyanú szerint egy Törökországból érkezett hajó hozta a drogszállítmányt, amit átrakodtak a kisebb hajókra, ám az egyik hajót túlterhelték, így elsüllyedt. A csempészek a másikkal menekültek el.

A helybéliek szerint a csempészeket senki sem segítette közülük, ha ugyanis így lett volna, az illető tudta volna, hogyan kell helyesen megrakodni egy hajót, úgy, hogy nem is terhelik túl, és a rakomány is egyenletesen oszlik el.

Azóta a helyet megszállta a rendőség, kommandósok járőröznek, és mindenkit kikérdeztek.

A helybeliek pedig csak egy dolgot nem értenek: hogyan lehetséges az, hogy éppen egy nappal a kokainszállítmány megtalálása előtt a határrendészek szigorú, fegyveres ellenőrzést tartottal, minden halászbárkát tüzetesen átvizsgáltak, és drasztikus bírságokat osztottak ki – közben meg az orruk előtt elhaladt egy hatalmas kábítószer-szállítmány.

Hirdetés