A gyomrunkban készülnek kampányolni?

Kampányidőszakban emelnék az élelmiszer-utalványok értékét.
Hirdetés

A hazai alkalmazottak közül 2,1 millióan kapnak élelmiszer-utalványt fizetéskiegészítésként. Egy ilyen kajajegy értéke legfennebb 15,18 lej lehet a jelenleg hatályos törvény szerint, ezt 20 lejre emelné öt PSD-s honatya, akinek épp kampányidőszakban jutott eszébe benyújtani ezt a módosítást.

A kezdeményezőknek abban teljesen igazuk van, hogy 15 lejért ma már nem lehet ebédet venni vendéglátóipari egységekben. Számításuk szerint egy ebéd átlagára jelenleg 21,40 lej.

Európában a román ebédjegy értéke a legalacsonyabb, állítja a kezdeményező Valeriu Steriu, Liviu-Ioan Balint, Dumitru Gherman, Violeta Răduş és Ioan Terea: 3,21 euró. Ehhez képest Spanyolországban és Franciaországban 11 euró körüli, Görögországban hat euró.

Az persze egyáltalán nem biztos, hogy a másfél hónap múlva esedékes EP-választásokig bármi is történik az élelmiszer-utalványok körül. A törvénymódosítást először a szenátus, majd a képviselőház is el kell, hogy fogadja. Ráadásul költségvetést is kellene módosítani, hiszen élelmiszer-jegyeket közintézmények alkalmazottai is kapnak, ez pedig – tekintve, hogy alig pár hete fogadták el az idei költségvetési törvényt – egyáltalán nem valószínű.

Hirdetés