500 km-t gyalogolt Kolozsvárra egy nyugdíjas, hogy mi menjünk el szavazni

Mozgósító céljától függetlenül érdekes, hogy 58 évesen már nyugdíjas, de közben ennyit bírt gyalogolni tíz nap alatt.
Hirdetés

Kolozsvárra ért ma délben az a bukaresti férfi, aki április 1-én indult a fővárosból gyalog, de nem viccből, hanem hogy ezzel az ultramaratoni teljesítményével is arra buzdítson, menjünk el szavazni a május 26-i EP-választáson, és ne büntetőügyes jelöltre szavazzunk.

Mihai Manolea 58 éves nyugdíjas, rendszeresen tüntet a bukaresti Victoria téren, mobilizáló útjára pedig három társával indult, de rajta kívül mindenki feladta, mert nem bírta pénzzel vagy egészséggel az utat. Manolea a videói alapján nem sétált, hanem gyakorlatilag futólépésben tette meg a több mint 500 km-t. 

Hátizsákja mellett egy hosszú rúdon a román és az európai zászlót vitte, illetve egy fehér lepedőn két feliratot: Menj el szavazni, hogy a fiaid jöjjenek haza, és 300 honatya. Büntetőügyesek nélkül. Ezzel két alkotmánymódosító népszavazásra hívta fel a figyelmet: 

  • az egyik egy évtizede lezajlott, és hiába szavazta meg a nép, hogy legfeljebb 300 hontyából álljon a parlament, az alkotmányt még nem módosították ebben a témában, 
  • a másikat pedig, hogy csak büntetlen előéletűek viselhessenek közméltóságot, az USR kezdeményezte, az alkotmánybíróság befogadta, de a népszavazást még nem írták ki.

Mihai Manolea naponta 8-12 órán át haladt, menet közben mindkét lába felsebesedett, fájdalmai vannak, de alapvetően jól van, és 15 kilót fogyott – mondta el a célba érkezésekor. Ma vonattal indul vissza Bukarestbe.

Hirdetés

A fizikai teljesítményének és elszántságának kijáró tisztelet mellett akár irigyelni is lehet a férfit: 58 évesen már nyugdíjas úgy, hogy 65 év a nyugdíjkorhatár a férfiaknál, korkedvezménnyel is legkorábban 60 évesen lehet állami nyugdíjt kérni.

Hirdetés