Most már biztos, hogy nem fog megázni Ferenc pápa a csíksomlyói Nyeregben

Teljesen lefedik a Hármashalom oltárt a kedvéért.
Hirdetés

Időtálló beruházásokat is hoz a római katolikus egyház fejének, Ferenc pápának a június elsejei csíksomlyói látogatása. A Szentszék kérésére teljesen lefedik a Kis- és Nagysomlyó nyergében található szabadtéri színpadot, a Hármashalom oltárt. De

liturgikus bútorokat és liturgikus ruhákat is készíttetnek a pápa számára,

szintén az Szentszék előírásai szerint. A Hármashalom oltár átalakítása felújítással is együttjár, lebontják az eddigi faszínpadot és újat építenek helyette, melyet teljes egészében lefednek, mondta Bőjte Mihály, a Csíksomlyói Ferences Rendház házfőnöke a Romkat.ro-nak.

A cél, hogy lényegi változtatás nélkül szebbé, praktikusabbá és tágasabbá tegyék a szabadtéri létesítményt. A munka során a tetőzet faanyagát is újrakezelik, ugyanis az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ki kell cserélni.

A színpad kibővítésére a jóval nagyobb, több hangosítási és egyéb technikai berendezések miatt is szükség van,

hiszen a Nyeregben nagyobb tömegre számítanak, mint a csíksomlyói búcsú szokott közönsége. A felújítás tereprendezéssel zárul.

A Hármashalom oltár eredeti tervét P. Bartók Albert ferences szerzetes gondolta ki, a kivitelezési technikai tervet Makovecz Imre budapesti műépítész álmodta meg. Ebben Bogos Ernő csíkszeredai műépítész volt a segítségére, ő vezette 1996-ban a tervezési és építési munkálatokat, felügyelte a későbbi módosításokat. A mostani felújítás terveit is ő készítette.

Hirdetés