Nem csak röhejes a bukaresti Traianus-szobor, de még át is verték az önkormányzatot

Nem pont abból az anyagból készült, ami a szerződésben szerepelt.
Hirdetés

Nem csupán a kinézete tragikomikus annak a Traianus római császárt ábrázoló bukaresti szobornak, amely 2012-es felavatása óta folyamatos élcelődés tárgya, hanem az egész sztorija: mint kiderült, valaki alaposan átverte a megrendelő bukaresti önkormányzatot.

A Sorin Oprescu főpolgármesteri mandátuma idején felállított szobor olyan, mintha az abszurd humor valamelyik nagyágyúja találta volna ki:

a Dáciát leigázó római császárt meztelenül ábrázolja, amint a karjaiban tartja a római anyafarkast,

amely furcsán merev testtartásban lóg a kezében, fejét csodálkozva a néző felé fordítva.

A farkas nyakából ráadásul egy bizarr, hosszúkás izé lóg ki, amitől olyan, mintha éppen a Nyolcadik utas a halál parazita űrszörnye törne ki belőle – ez a dákok farkasfejes harci zászlaját hivatott megjeleníteni.

Az egész azt, a román iskolákban igazi történelemként tanított mitologikus eredettörténetet hivatott megjeleníteni, miszerint a románok közös ősei a rómaiak és a dákok.

Tulajdonképpen úgy hat az egész, mintha a szobrász egy olyan szórakozott kutyatulajdonost örökített volna meg, aki annyira igyekszik elvinni az állatorvoshoz balesetet szenvedett házi kedvencét, hogy még felöltözni is elfelejtett.

Súlyosbító körülményként az alkotás a bukaresti Történeti Múzeum főlépcsőjén kapott helyet.

Hirdetés

2017-ben aztán valaki megrongálta a szobrot – letörte a farkas farkát –, az önkormányzat pedig elrendelte a kijavítását.

Ekkor derült ki, hogy az illetékeseket alaposan átverték:

a szerződésben eredetileg szereplő bronz helyett a szobrot a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű sárgarézből öntötték ki.

Az önkormányzat műemlékek gondozásával megbízott osztálya ennek nyomán csalás miatt feljelentést tett. Ráadásul az is kiderült, hogy a szobor tulajdonjogával is gondok voltak.

A csodálatos alkotás kálváriája folytatódik: nem marad meg a múzeum lépcsőjén, ehelyett a bukaresti Floreasca parkban állítják fel újra.

A nudista kutyabarát római császárért egyébként 200 000 lejt fizetett Bukarest önkormányzata. A 2,15 méter magas, mintegy 500 kilós  szobor alkotója egy Vasile Gorduz nevű szobrász.

 

Hirdetés