Pincéből az EP-be: hivatalosan is berúgta a kampányt az RMDSZ

Pincedzsemborival rúgta be az RMDSZ az EP-választási kampányát: volt konferanszié és szinkrontolmács, hiányzott Sógor Csaba. De nem kell aggódni érte.
Hirdetés

Mélyről indította ma az RMDSZ az európai választási kampányát: a kolozsvári Rhédey Café pincehelyiségében álltak szó szerint reflektorfénybe az EP-jelöltek Kelemen Hunor szövetségi elnökkel együtt. 

Egyedül Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselő hiányzott látványosan azok közül, akik befutó helyet pályáztak meg az RMDSZ EP-listáján. Őt egyrészt kimentették az elején brüsszeli szavazásra hivatkozva, másrészt nem hagyják a várfalon kívül, nyugtatott meg mindenkit Kelemen Hunor később újságírói kérdésre válaszolva. Végigbeszélték Sógorral a döntést (bizalomvesztésként élte meg, hogy 12 év után nem őt küldi újra az RMDSZ Brüsszelbe), lesz helye, dolga és feladata az RMDSZ-ben továbbra is, mondta Kelemen.

Az RMDSZ EP-jelöltjei panelbeszélgetnek

Az RMDSZ EP-jelöltjei panelbeszélgetnek: Vincze Loránt, Hegedüs Csilla, Kelemen Hunor, Oltean Csongor, Winkler Gyula | Fotók: Szabó Tünde

A megjelent képviselőjelöltek is teljesítették a feladatot: hozták a paneleket a panelbeszélgetésen, és közben igyekeztek azokat meg is haladni valamilyen személyes élménnyel, hátha rá tudják pattintani az érdeklődés szikráját az uniós témákat övező közönyfalra, amelyet bő tíz éve táplál az a percepció, hogy ezek távoli és bonyolult dolgok. 

Autonómiát és ingyen űrutazást nem ígértek,

de azt szeretnék, ha uniós pénzből lehetne autópályákat építeni, kastélyokat, templomokat, műemlékeket felújítani, megyei fejlesztéseket finanszírozni.

A veterán Winkler Gyula szeretné elérni, hogy az erdélyi gazdáknak se kelljen több papírt beszerezniük, mint a francia gazdáknak ugyanazért a területalapú támogatásért, vagyis csökkenjen a bürokrácia, ami sokak idegrendszere mellett tönkretette Hegedüs Csilla gyöngybetűit is. Szépírása arra ment rá, hogy több száz oldalas pályázatoknak kellett minden oldalát aláírnia.

Felvetésünkre, hogy ha a francia gazdákat nem nyomja agyon a papírhegy, akkor nem inkább Bukarestben kellene ritkítani a bürokrácia bozótját, mintsem Brüsszelben, Winkler Gyula azt válaszolta, hogy egyrészt de, a bukaresti szervezetlenség jelentős papírszaporító, másrészt Brüsszelben lehet elérni azt, hogy rugalmasabbak legyenek a keretek, amelyeket a tagországi eljárások számára megszabnak.

Vincze Lorántnak lesz a legnehezebb dolga: szándékból törvényt faragna.

Vagyis a választások után felálló új Európai Bizottság asztalára teszik majd le a Minority SafePack kezdeményezést, de nem bízzák teljesen az EB-re, hogy milyen konkrét jogszabályokat kezdeményezzen az őshonos kisebbségek védelmére, a FUEN javaslatain már nemzetközi jogászok dolgoznak. 

Konkrétan azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unió ne kizárólag tagországi hatáskörként tekintsen a nemzeti kisebbségek védelmére, lehessen uniós támogatást kérni kisebbségi kulturális eseményekre, uniós jogszabály is védje a kisebbségek szimbólumhasználati jogait, mi több, az EU rendeljen szankciókat is az elvárásaihoz, vagyis tudjon büntetni, ha valamely tagországa nem tartja tiszteletben a kisebbségek uniós szinten is kodifikálandó jogait. 

Egyik sem fog máról holnapra megtörténni, nem kizárt, hogy ez a törvényalkotás hosszabb lesz, mint a most EP-be készülő jelöltek ötéves mandátuma.

Kelemen Hunort nem izgatják

  • a némileg unióellenes hangok a román politikában,

  • Hirdetés

    a Fidesz kampányszlogenei és felfüggesztése az Európai Néppártban,

  • illetve a politikai megváltóikra már rátalált hívők csoportja,

válaszolta újságírói kérdésekre. Azaz nem hiszi, hogy van alternatíva az EU-n kívül Románia számára: ha véletlenül kikerülne, azonnal a nagyhatalmak térségi érdekeinek prédájává válna, és szerinte ezt minden komolyan vehető romániai politikus is tudja. Az únióellenes hangvétellel történő kampányolásnál szerinte sokkal súlyosabb, hogy Románia még mindig nem tud tervezni, építeni, és kivitelezni nagy infrastrukturális, egészségügyi, oktatási beruházásokat, ehelyett a közbeszéd ugyanannál a korrupcióellenes témánál tart, mint 15 éve, amikor Traian Băsescu ezzel nyert elnökválasztást.

Aztán a paneleket elmondják a tévéknek is A panelbeszélgetés után a tévéknek is elmondják a paneleket

Az RMDSZ a Néppárt legrégebbi romániai tagja, nem foglalkozik most azzal a kérdéssel, mi lesz a tagságával, ha a Néppárt kizárja a Fideszt. Nem a kampányszlogenei, hanem egyes ügyei közösek a Fidesszel, válaszolta a szövetségi elnök, és ahogy 2014-ben Szatmárnémetiben is kampányolt közösen Orbán Viktorral, úgy idén is fog.

Kérdésünkre, hogyan fogják megszólítani az RMDSZ-től eltávolodott, sőt már más párt biztos szavazóinak számító erdélyi magyar választókat (az USR rendelte felmérés azt mutatja, hogy biztos kolozsvári szavazóinak egytizede magyar), azt válaszolta, hogy a bizonytalanokat meg fogják szólítani, de a már más párt híveivé, sőt hívőivé szegődötteket nem, mert akik már megtalálták politikai megváltójukat, azokat nem fogják tudni meggyőzni. Egyébként az 5 százalékos bejutási küszöböt simán megugorja az RMDSZ, bizakodott Kelemen Hunor: a 320 ezer támogató aláírás után körülbelül-nagyjából-senkisetudjamegjósolnide 380 ezer szavazatra számítanak.

A végén tálalt sajtfalatkák ugyan nem látszanak, de aki más retorikai finomságokra kíváncsi, vagy épp minden morzsának utána szeretne menni, az bátran nézze vissza a teljes beszélgetést.

 

Hirdetés