Jön a pápa! Itt egy kis pénz, tatarozzátok a templomokat!

A román kormány megtámogatja a nem-ortodox egyházakat, mert mit mond majd Őszentsége, ha a félkész istenházákat látja.
Hirdetés

Amint azt már az ereszen csiripelő verebek is tudják, Őszentsége Ferenc pápa május 31. és június 2. között meglátogatja Romániát, Isten Anyjának kertjét. Pontosabban: a pápa ellátogat Bukarestbe, Balázsfalvára, Jászvásárra (Iași), illetve Csíksomlyóra.

Igen ám, de a különböző helyszíneken nem csillog-villog minden úgy, ahogy egy ilyen jelentős látogatáskor illendő. Ezért aztán a gyulafehérvári, bukaresti és jászvásári római-katolikus érsekség, illetve a balázsfalvi görög-katolikus érsekség azzal a kéréssel fordult a román kormányhoz, adjon némi pénzt, hogy puccba vághassák a látogatási helyszíneket.

A román kormány pedig, az ő nagy jóságában, ad is. A szerdai kormányülésen 9 millió kemény lejt ítéltek meg a fent említett célokra. A román kormány természetesen szemmel követi majd a pénzek felhasználását, hogy minden a törvény betűje szerint zajlódjék.

Két észrevételt azért engedjen meg, kedves Olvasó. Az egyik az volna, hogy az ilyen utolsó perces ráncfelvarrások kísértetiesen emlékeztetik a nem huszonéves generációt azokra az időkre, amikor Nicolae Ceaușescu elvtárs munkalátogatott el valahova, és az azelőtti éjszakán aszfaltoztak, szúrtak fákat a betonra szórt földrétegbe, illetve aggattak gyümölcsöket a fákra, ráadásul akkor, amikor még nem is volt érési idény.

A másik pedig az, hogy a derék román kormánynak esetleg máskor is eszébe juthatna, hogy nem csak az ortodox épített és építendő (lásd pl. a Nemzet Megmentésének Katedrálisát) örökség támogatandó, hanem a többi is. Nem állítjuk, hogy a fenti egyházak nem kapnak állami támogatást, viszont azt sem, hogy a román hatalom (és nem csak) rajongana a római-, illetve görög-katolikus egyházakért.

Hirdetés