A földdel tették egyenlővé antiszemita vandálok a zsidó temetőt

A romániai és nemzetközi zsidó közösség azonnali hatósági fellépést vár.
Hirdetés

Azt hitte, hogy az EU-tagállam, pápaváró Románia egy demokratikus, kisebbségszerető ország? Lehet, hogy tévedett… Erre utal legalábbis a múlt heti eset, amikor ismeretlen tettesek szétdúlták a huszvárosi (Huși) zsidó temetőt. Összesen 73 sírkövet döntöttek földre, rongáltak meg, tudatta a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke, Aurel Vainer.

Emlékeztet, hogy a Vaslui megyei városban, ahol régen virágzó kultúrájú zsidó közösség élt, alig maradt pár zsidó, többnyire idős emberek, többen közülük a Holokauszt túlélői.

„Elfogadhatatlan, hogy napjainkban, a demokratikus, pluralista Romániában, ahol a zsidók és más kisebbségek jogai és kötelességei egyenlők a többségével, ilyen embertelen, kegyetlen, kegyeletsértő esemény történjen” – fogalmazott. Azon véleményét sem rejtette véka alá, hogy az antiszemita cselekedet mélyen aláássa a romániai demokráciát.

Aurel Vainer a romániai, de az Izraelben és más államokban élő zsidók nevében is kijelentette: tiltakoznak a történtek ellen és felszólítják a hatóságokat, hogy a legrövidebb időn belül kerítsék kézre és állítsák törvény elé a tetteseket.

Hirdetés