Ócska hitlerezéssel nyomul az olcsó keksz

És még a gyártó PR-osa akarja beperelni az újságot, amely ezt szóvá teszi. Szellemi ámokfutás jó adag számítással.
Hirdetés
Az egyik legócskább és legaljasabb módon akart hírt verni maga körül a hazai RoStar kekszgyártó, és sikerült neki. Tegnap kitett egy kvíznek álcázott reklámot a Facebook-oldalára, ahol egy Hitler-kép mellé montírozott kekszes csomag fölött arra a „műveltségi” kérdésre várt választ a Facebook-követőitől, hogy melyik országban született a náci diktátor.
 
Ezt kiszúrta az Adevărul, és cikket írt belőle ma reggel megemlítve, hogy
  • a több tucat válaszoló közül csak egy vonta kérdőre a céget a reklámozás módjáért,
  • és hogy a RoStar visszaeső hitlerező: március 31-én már elkövette ugyanezt, csak akkor egy 4,5 km-es épületre kérdezett rá.

A PR-kaland onnan indul, 

amikor az újság rákérdezett a Facebook-oldal működtetőinél, hogy ez mégis milyen reklám, és a More than Pub reklámügynökség válaszolt. Mégpedig azt, hogy ők kezelik a kekszgyártó Facebook-oldalát, a kifogásolt poszt pedig nem reklám, hanem egy nyolc hónapja futó, általános műveltségi sorozat, amely nagy sikernek örvend az oldal követői között.
 
Tudatában vannak annak, hogy ez kényes téma, nem megfelelő társításokhoz és durva bírálatokhoz vezethet, de remélik, hogy most nem fog oda vezetni. Szívás: oda vezetett.
 
Mert a lap megszólaltatta Maximilian Marco Katz-ot is, az Antiszemitizmus Elleni Romániai Központ alapítóját, aki szerint reklámként bevetni Hitler képét nem más, mint a náci jelképek használatát tiltó hazai törvény kijátszása. Ráadásul előre megfontoltan, arra számítva, hogy a kekszes Hitler-kép erős reakciókat vált majd ki.
 
Sőt parlamenti felszólalás is kerekedett ma az ügyből: Silviu Vexler, a zsidó közösség parlamenti képviselője megteremtette a kontextust is hozzá azzal, hogy felemlegette azt a Prahova megyei céget, amely A munka szabaddá tesz felirattal buzdítja dolgozóit a telephelyének kapuján, valamint a Vaslui megyei Huşi zsidó temetőjének megrongálását. A reklámot szégyenteljesnek nevezte, mert hétköznapi keksszel banalizál egy fájdalmas és felkavaró témát, és ezen még az sem segít, hogy a RoStar azóta törölte a Facebook-posztot.
 

Elköveti, letagadja, perrel fenyeget

Az ócska reklámhúzást a PR-cég azzal tetézte, hogy a cikk közlése után az igazgatója felhívta az újságírót, hogy letagadja a reklámot. Azt állította, írja az Adevărul, hogy a More than Pub nem vállalja az ominózus Facebook-posztot, azt az ügyfelük, maga a RoStar cég választotta, és arra kérte a szerzőt, hogy törölje a cikkből a reklámcég nevét, mert a cikk árt a cég jó hírnevének.
 
Sőt a cég ezután felszólította a lapot, hogy törölje a cikket és az azt hirdető Facebook-posztot, hamis hírnek titulálta, majd megfenyegette a lapot, hogy egy óra múlva a RoStar ügyvédje fogja beperelni őket, ha nem távolítják el a cikket.
 
A lap szerint egy órával később törölték a kekszes Hitler-képeket a RoStar Facebook-oldaláról (a cikkben viszont meg lehet nézni a képernyőmentéseket).
 
Kora délután a reklámcég folytatta a szellemi ámokfutást. A lapnak címzett levélben ismét hamis hírnek nevezte a cikkben foglaltakat, azt állítja, hogy a lap nácinak állítja be a céget azzal, hogy megemlíti, Hitlerrel reklámozza a kekszet. Holott igazán tudhatná, hogy ez nem reklám, hanem a Facebook-oldal nyolc hónapja futó általános műveltségi rovata.
 
Nem reklám, kedves olvasók, jegyezzék meg jól: NEM REKLÁM. És jó étvágyat a RoStar kekszeihez.

Hirdetés