Nem elég a kötelező óvoda, óvodák is kellenek

Jól beolvasott a minisztériumnak a legnagyobb oktatási szakszervezet.
Hirdetés

Nem elegendők a látszatmegoldások, valós stratégia kell, amellyel orvosolják az oktatási rendszer megannyi problémáját – üzeni az oktatási minisztériumnak a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI). A legnagyobb szakszervezeti tömb annak kapcsán olvasott be a szaktárcának, hogy életbe lépett az a törvénymódosítás, miszerint fokozatosan az óvodai oktatás is kötelezővé válik.

Ezt hétfőn hirdette ki Klaus Iohannis államfő, a módosítás szerint a nagycsoport legkésőbb 2020-tól lesz kötelező, a középső csoportba 2023-tól kezdődően, míg a kiscsoportba 2030-tól kezdődően kötelesek járatni csemetéiket a szülők.

A kötelező oktatás kiterjesztése nem elegendő, ehhez infrastruktúra is kell:

jól felszerelt óvodákra és képzett pedagógusokra van szükség, figyelmeztet a szakszervezet. Csak Bukarestben 7000 óvodai hellyel van kevesebb, és más nagyvárosokban is hasonló a helyzet, de az óvodapedagógusokból is hiány van. Így a gyerekeket kénytelenek a javallottnál nagyobb csoportokba tömbösíteni.

Bár az érdekvédelmi szervezet támogatja a kötelező oktatás kiterjesztését, azon véleményét sem rejti véka alá, hogy az oktatásnak szánt finanszírozás növelése nélkül ennek nem sok értelme van. Rámutatnak: a gyerekeknek csak akkor lesz egyenlő esélyük az oktatásra, ha valamennyiük számára lesz hely a tanintézetekben.

Az oktatási stílus is megérett az újításra,

figyelmeztet a FSLI, mely szerint ennek alkalmazkodni kell a munkaerőpiachoz és a modern kor elvárásaihoz. Röviden: jó oktatási stratégiára és befektetésekre van szükség.

Hirdetés

„Különben nem teszünk mást, mint összegyűjtjük a gyerekeket egymás hegyére hátára egy osztályteremben”

– ironizált Simion Hancescu elnök. A FSLI valószínűleg az oktatási rendszer átszervezéséhez is lesz pár szava, melyet pénteken bocsátott közvitára Ecaterina Andronescu tárcavezető. Erről ITT írtunk.
 

Hirdetés