Svédország nagykövetsége csókokat dobál a SRI felé. A Fekete Márciusról semmi

A vicces kékszemű fiúk, a Román Hírszerző Szolgálat, a nemzet pajzsa... amely a marosvásárhelyi pogrom után pattant elő a bokorból.
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a România Liberă oldalon közölt cikk fordítása.

Ezekben a napokban ünneplik a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) 29 évnyi tevékenységét. Sokan burkoltan gratuláltak, mások inkább nyíltan tették. Svédország nagykövetségének alkalmazottai közzétettek egy SRI-nek gratuláló üzenetet: „A szőke, kékszemű fiúktól” a „Szőke, kékszemű fiúknak”.

A vicces hangvétel másfajta testvériséget vetít előre, mint amilyen a gyűrűké volt a híres filmben.

A bejegyzést megrohanták a kommentelők. Egyesek Johnny Răducanu nyelvén írtak, mások románul. Emotikonok és szimbolikus jelentésű gif-ek. Míg az egyik kommentelő, Stelică Bîrsan, nagy román monarchista a mundrai Ovidiu bára emlékeztette a nagykövetség tisztviselőit, aki „amikor meghallotta, hogy a kommunizmus megbukott, azt kérdezte a szomszédaitól, hogy visszatért-e Mihály király és amikor azt válaszolták neki, hogy nem, az öreg a következőt válaszolta: «Akkor nem bukott meg»”, Shushu Mihai pedig azt kérdezte, hogy ki kezeli a nagykövetség oldalát, mert előléptetésre akarja őt javasolni. Azt nem pontosította, hogy pénzben, vagy rendfokozatban. „Kékszemű fiúk? Így mi neveztük – lenézően – őket, harminc évvel ezelőtt. Szeretném azt hinni, hogy a SRI a demokrácia intézménye és nem a szekus gyilkosok örököse”, szögezte le Marian Despina.

29 évvel ezelőtt zajlottak le az okkult erők által rendezett marosvásárhelyi véres események.

A magyarok és a románok közötti botrány mintha a semmiből keletkezett volna. De mi köze van az ünnepi momentumhoz, kérdezhetnék azok, akik a történelemmel kevésbé foglalkoznak, de a fülüket hegyezve figyelik az  igazságszolgáltatás csónakjában ülő gondolások énekeit.

A Domokos Géza által vezetett Magyar Demokrata Szövetség és a Radu Ciontea által irányított Román Otthon Szövetség (Uniunea Vatra Românească) 29 évvel ezelőtt elkezdték egymást kölcsönösen vádolni. A románok arra panaszkodtak, hogy az éjszaka kellős közepén meggyalázták Avram Iancu és Nicolae Bălcescu marosvásárhelyi szobrát. Ismeretlenek röplapokat terjesztettek a románok által a magyarok ellen elkövetett állítólagos genocídiumról.

A Vatra Românească (a Securitate által egyetlen célból, magyarellenességre létrehozott intézmény) egyes felszólalói erőszakra buzdítottak.

Sütő András író felállt az improvizált emelvényre, hogy nyugalomra intsen. Megverték. A bántalmazás miatt elvesztette az egyik szemét. Március 20-a reggelén két nagyszabású tüntetés zajlott: egyrészről a magyaroké, a katedrális mellett, másrészről a románoké, az Ismeretlen Katona szobra mellett. A magyarok tüntetésén magyar himnuszokat énekeltek. Odaát a románok azt skandálták: „Iliescu ne feledd, Erdély is a te hazád!”, „Románok, tartsatok velünk!”.

A Marosvásárhely környéki falvakban gyorsan elterjedt az az (igazolást sohasem nyert – a szerz.) hír, hogy a magyarok megtámadták a románokat. Ami nem volt igaz. A román parasztok lóhalálában megérkezteka város központjába, vasvillákkal és fejszékkel felfegyverkezve. Este – a forgatókönyvnek megfelelően – elkezdődött az általános verekedés. Mihăilă Cofariu esete volt a legsúlyosabb, akit egy hét-nyolc főből álló csoport vert vadul, annak ellenére, hogy már rég a földre került és nem mozdult. A jelenetet egy ír operatőr lefilmezte és elküldte a világ összes tévéjének. Azzal a misztifikálással, hogy egy kisebbségi magyar volt a bántalmazott. A hírt sohasem cáfolták meg.

Röviddel később, egyfajta indokolásként, titkosszolgálatként létrehozták a Román Hírszerző Szolgálatot.

Hirdetés

Kezdetben azt mondták nekünk, hogy semmi köze sincs a Securitatéhoz, mely a párt fegyveres karja volt a kommunizmus alatt. Később több bizonyíték is az ellenkezőjéről tanúskodott. A szolgálatnak ma fix menüje van: a hazai vállalkozókat és azokat a politikusokat zabálja, akik nem akarják megadni magukat a multiknak és a külföldi érdekeknek.

Svédország bukaresti nagykövetségének üzenete azt az előítéletet hivatott megerősíteni, hogy a SRI sokkal inkább a külföldi hatalmakat képviselő ügynökség, mint az országot védő hírszerző szolgálat. Az üzenet vicces felhangja azt a benyomásunkat erősíti, hogy két köz-, nem pedig magánjogi entitás között több mint természetes kapcsolatok vannak.
Ha a nagykövetség tisztviselőit Mihăilă Cofariu felől kérdezgeti valaki, akkor azt fogják mondani, hogy ő nincs napirenden.


A címet és alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés