vikingek és szekusok
fsandor
2019. március 26. kedd, 12:35
Szőke, kék szemű fiúk egymás között.

Nekem biztos nem jutna eszembe az 1990. márciusi marosvásárhelyi magyarellenes pogrom farvizén létrehozott Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felköszönteni a születésnapján, de hát a Svédország bukaresti nagykövetségének Facebook-oldalát kezelő személy ablaka alatt biztosan nem vonultak magyar vért ontani kívánó dühös vátrások 29 évvel ezelőtt.

A humorérzéke viszont igencsak fejlett, mivel az a bizonyos személy a nagykövetség nevében közzétett felköszöntő szép üzenetében szépen leszőkekékszeműzi a SRI-legényeket. Igaz, a „Szőke, kék szemű fiúk” így, idézőjelben szerepel, hogy jelezze, mégsem éppen úgy fogalmazták meg az üzenetet, mert hát

„szőke, kék szemű fiúknak” bizony a Ceauşescu-rendszer Szekuritátéjának dolgozóit nevezte a népnyelv

(Hogy miért, arra nem találtunk magyarázatot, így nevezték és kész. Arra viszont lenne pár tippünk, hogy ez az elnevezés miért maradt fenn).

A csattanója az üzenetnek az, hogy a felköszöntők is szőke, kék szemű fiúknak nevezik magukat, de idézőjel nélkül, ezzel is jelezve, hogy náluk nincs másodlagos jelentéssík, ők valóban szőkék és kék szeműek.

Persze messzire vezethetne az elemzés, bizonyos kényes körökben ugyanis minden bizonnyal ki kellene térni arra is, hogy a testi és fizionómiai tulajdonságokat nem emeljük be az interperszonális (hát még az intézményi!) kapcsolatteremtésbe, mert kirekesztő, rasszista és diszkriminatív. Arról ugye nem is beszélve, hogy a szőke és kék szemű jellemzők emlegetése mennyire súlyos történelmi-kulturális terhek felé tereli a kritikai szellem szabad szárnyalását. Vagy hogy miért csak a fiúk, miért nem a nők és más személyek nevében is fogalmazták meg a felköszöntő üzenetet, hiszen a svéd követségen biztosan dolgoznak nők és más személyek is, mint ahogy a SRI kötelékében sem csak szőke és kék szemű emberek tevékenykednek.

De azért jót röhögtünk a svédek poénján. (Gondolkodtam, hogy ezt a poént ne tegyem-e időzőjelbe, de egye fene, a svédek biztosan annak szánták).

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30525
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.