Feje tetejére állítja a teljes oktatási rendszert a reformer miniszter

Fogózzanak meg: négyfajta érettségi lesz, de az iskolai ciklusok is módosulnak.
Hirdetés

Ecaterina Andronescu már eddig is sok pedagógusnál kiverte a biztosítékot azzal a permanens forradalommal, melyet a romániai oktatási rendszer megreformálása érdekében folytat, most azonban tovább duzzadhat ellenzőinek köre.

Az oktatási miniszter ugyanis a teljes tanügyi rendszert a feje tetejére állítaná, csak azért, mert elmondása szerint nem tetszik neki, hogy az előkészítő osztályt mindenki csak „nulladiknak” hívja.

Tenne róla, így tervei szerint a szülők és pedagógusok által egyaránt jónak ítélt előkészítő első osztállyá válna, és az óvodások mindenféle felkészítés nélkül csöppennének be az iskolapadba. És ezzel nem áll meg a javaslatok sora: a 9. osztály is szúrja a miniszter szemét, ezért azt a középiskolákból az alsó tagozathoz, az 5-8. osztályhoz csatolná.

A középiskolai oktatás sem maradna a régi, a 9. osztály után szakmát tanulhatnának a fiatalok – szakiskolában és szakközépiskolában –, míg a licisták a hivatási profil, illetve a humán és reál szak közül választhatnak. És mivel a miniszter szerint nincs idejük kellően felkészülni az érettségire, nem kizárt, hogy egy évvel többet járnak majd iskolába.

Hirdetés

Andronescu akár plusz középiskolai évet is bevezetne, amikor ismétléssel és ellenőrzéssel készítik fel a végzősöket az érettségire. Mely négy típusú lesz, külön vizsga készül a reál, humán, hivatási (tanítóképző, sport- és művészeti) profilú osztályok és a szakiskolai osztályok számára.

Szerencsére a miniszter javaslataihoz a pénteken meghirdetett közvita során a szakma is hozzászólhat majd, így remélhetőleg módosulni fognak.

Hirdetés