Az arabok jól berágtak Romániára az izraeli nagykövetség-ügy miatt

Egy király már hátat fordított a mioritikus hazának, most meg egy másik arab ország becsapta a kaput egy trikolór politikusvezér orra előtt.
Hirdetés

Röviden összefoglaljuk a lassan bosszúfilmbe hajló történetet.

Első felvonás:

2018-ban a román kormány elfogadott egy memorandumot, amely szerint konzultációt kezdenek az ország izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről. Na, ebből lett egy kis cirkusz, amely még a cicaharc és a szappanopera között ingadozott.

Második felvonás:

Ugrunk egy évet: vasárnap Viorica Dăncilă miniszterelnök asszony Washingtonban ismét bejelentette (negédes kacsintásnak szánta a bejelentést az amerikai partner felé), hogy elköltöztetik Románia izraeli nagykövetségét. Mire persze megint kitört a cirkusz.

Harmadik felvonás:

Még mielőtt Iohannis elnök mennydöröghetett volna, beütött az első arab villám. II. Abdullah, Jordánia királya Dăncilă asszony washingtoni bejelentése után azonnal lemondta hétfőre tervezett romániai látogatását. Persze, a miniszterelnök asszony sietett visszaszívni a dolgot, mondván, hogy ez csak az ő személyes véleménye, de elkésett vele. II. Abdullah szépen elfordította arcát Napkelet fele.

Hirdetés

Negyedik felvonás:

Ekkor aztán odacsapott Iohannis elnök úr is. Röviden és velősen kijelentette, hogy Dăncilă dilettantizmusa miatt lám, tönkrement a jó viszony az arab világgal, és hogy bizony, II. Abdullah király rendesen megsértődött.

Ötödik felvonás:

El sem csitultak rendesen a jordániai botrány hullámai, máris jött a következő arab diplomáciai lövedék, ezúttal Marokkóból. Călin Popescu-Tăriceanunak, aki a szenátus elnöke, ugye, hivatalos látogatásra kellett volna mennie a királyságba egy parlamenti delegáció élén, március 27-én. (Figyeljük az egymáshoz közeli dátumokat, a reakciók egész gyorsan követték egymást.) Nos, a marokkói fél becsapta az ajtót a delegáció orra előtt. Hivatalosan a látogatás elhalasztását kérték, hogy mikorra, nem tudni, s hogy miért, azt sem. De nyakunkat rá, hogy a két esetnek van némi köze egymáshoz.

Kíváncsian várjuk a következő felvonásokat.

Hirdetés