Könnyen meglehet, az utolsó nyári időszámítás kezdődik vasárnap

Nem a világvége jön el, csak ősszel végleg áttérhetünk a téli időszámításra. Feltéve, ha a tagállamok nem kérik ismételten az EB-től a halasztást.
Hirdetés

Szombatról vasárnapra virradóan ne felejtsék el átállítani az analóg órákat 3 óráról 4 órára – szerencsére az újabb generációs digitális kütyük ezt már maguktól megteszik –, kezdődik ugyanis a nyári időszámítás. Az aktusra elég valószínű, hogy utoljára kerül sor, hiszen az Európai Bizottság végleg megszünteti ezt a minden joggal általános közutálatnak örvendő és teljesen értelmetlen szokást.

Az EB a tagállamokra bízza, hogy 2019 áprilisáig melyik időszámítás mellett döntenek, egy tanulmány szerint a romániai lakosság inkább a téli időszámítást preferálja. Azért is fontos konszenzusra jutni ebben a kérdésben, mert az óraátállítás gyakorlata felborítja az emberek belső óráját, a cirkadián ritmust, ami balesetekhez, zavartsághoz, depresszióhoz is vezet.

Az is megtörténhet, hogy újra elhalasztják az óraátállítás eltörlését, mivel az ügyben illetékes tagállami miniszterek a tavaly év végén azt kérték, az EB várjon 2021-ig ezzel. A héten ismét szó lesz erről az Európai Parlamentben. 

Hirdetés