Ha minden igaz, nemsokára a csapból is korszerű fegyvergyárak folynak Romániában

Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Hirdetés

Ez a hír bármely, önmaga védelmi stratégiáira valamit is adó ország szívét megdobogtatná. És igen, éppen ezzel állt elő a minap Nicolae Bădălău gazdasági miniszter. Azzal kezdte, hogy a tavalyihoz képest tízszer akkora védelmi költségvetésből fegyverkeznek az idén. A miniszter úr ugyan nem beszélt az összegről, de utánanéztünk, és abból kiindulva, hogy 2018-ban 18 milliárd lej volt a védelmi költségvetés, fejben kiszámoltuk, hogy ennek a tízszerese 180 milliárd lej.

És akkor nézzük, mihez kezdenek a sok pénzzel. Először is, korszerűsítik a fogarasi puskaporgyárat, ahol hamarosan gyakorlatilag az összes elképzelhető puskaport gyártják majd. Aztán jön Kudzsir, Cód (Sadu, Szeben megye) és Brassó: az ottani gyárakat is puccba vágják, a NATO-szabványok szerint.

És akkor jöjjön egy nyalánkság a fegyverimádóknak: emlékeznek John McClane, alias Bruce Willis kedvenc kézifegyverére a Drágán add az életed!-filmekből? A Beretta, naná! (Pontosabban a Beretta 92F.)

Na kérem, a román fél leparolázott a világhírű fegyvergyártó céggel, és az egyezség folyományaképpen egy teljesen új gyárat építenek a Prahova megyei Plopeni-ben, ahol – nos, fájdalom, egyelőre nem a Willis-féle Berettát fogják gyártani, hanem az ARX 160-as gépkarabélyt. Később viszont egy kisebb fegyver gyártására is sor kerül a miniszter úr ígérete szerint, úgyhogy azért még lehet reménykedni.

Hirdetés

Ugyanakkor Bădălău úr arról is tájékoztatta a világot, hogy Románia 25 millió értékben fog fegyvert exportálni, mégpedig Amerikába.

Egy szó, mint száz: ha ezek a bejelentések nem maradnak ígéretek, akkor a mioritikus haza hamarosan állig felfegyverkezhet. Vagy legalábbis derékig.

Hirdetés