Kiugrott az ablakon a DNA egyik ügyésze Temesváron

Bement dolgozni. Aztán...
Hirdetés

Öngyilkosságot követett el pénteken az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) temesvári kirendeltségének korábbi vezetője, Schiffbeck Tamás: az ügyész kiugrott a hatodik emeletről.

A Temes megyei rendőr-főkapitányság közleménye szerint a 48 éves férfi reggel bement munkahelyére, a DNA-hoz, és fölment az irodájába. Aztán kinyitotta az ablakot, és kivetette magát. Kollégái, akikkel öngyilkossága előtt szóba elegyedett, azt mondják: viselkedése alapján semmi sem utalt arra, mire készül.

Schiffbeck Tamás 2015-ig állt a korrupcióellenes ügyészség temesvári kirendeltségének élén.

Az eset már csak azért is hátborzongató, mert kísértetiesen hasonlít egy 2002-es esetre, amikor egy fiatal ügyész, Cristian Panait ugyanígy halt meg Bukarestben.

Panait a korrupcióellenes ügyészségen dolgozott, és egy nagyváradi ügyész, Alexandru Lele ügyében nyomozott, akit korrupcióval gyanúsítottak meg, miután elrendelte az akkori szociáldemokrata Bihar megyei prefektus fiának, Adrian Tărăunak a letartóztatását. Tărăut később szabadlábra helyezték, és az Egyesült Államokba szökött, Lele szerint pedig Adrian Năstase akkori miniszterelnök közbenjárására engedték ki az őrizetből.

Hirdetés

Az ellene indult eljárás során mindvégig ártatlanságát hangoztatta. Az ügyében nyomozó Cristian Panait is erre a megállapodásra jutott, és 2002 áprilisában a nyomozás lezárását javasolta, ám felettese ezt felülbírálta.

Kilenc nappal később Panaitot holtan találták az utcán a háza előtt – a hivatalos verzió szerint kiugrott a lakása ablakán. 

Az esetet Tudor Giurgiu is megfilmesítette: a Miért én? című film nagy sikert aratott.

Hirdetés