Két erdélyi és egy bukovinai alkotó is Kossuth-díjat kapott a nemzeti ünnepen

Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Hirdetés

Ismét van okunk büszkélkedni: a nemzeti ünnep alkalmával két erdélyi és egy bukovinai alkotó kapta meg a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetést.

A csíkpálfalvi származású Ferenczes Istvánt korábban József Attila-díjjal és Babérkoszorú díjjal is jutalmazták, most pedig Kossuth-díjat vehetett át az erdélyi líra hagyományait posztmodern életérzéssel ötvöző, egyedülálló költői életműve, a székelyföldi magyar irodalmi életben betöltött jelentős szerepe, szerkesztői és irodalomszervezői tevékenysége elismeréseként.

Díjat kapott a Kolozsváron született Selmeczi György Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, operarendező is, aki sokoldalú művészi pályájával, a vokál-szimfonikus, kamara- és kórusművek mellett számos nagy sikerű színpadi előadás és filmalkotás zenéjét is magába foglaló zeneszerzői életművével, valamint magas színvonalú oktatói munkájával érdemelte ki a rangos elismerést.

Pályafutása elismeréseként Kossuth-díjat vehetett át Áder János köztársasági elnöktől a bukovinai Hadikfalván született Tamás Menyhért költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is.

A Kossuth Nagydíjat Törőcsik Mari, a nemzet színésze, a nemzet művésze, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes és kiváló művész kapta.  

Hirdetés