Nem akarnak kísérleti nyulak lenni, üres lappal tiltakoznak a próbavizsgázó nyolcadikosok

Bojkottra szólítja a diákságot a ma kezdődött próbavizsgákon az Országos Diáktanács.
Hirdetés

Fehér lappal akarnak tiltakozni az oktatási minisztérium fejetlen újításai ellen az Országos Diáktanács képviselői, bejelentették: a képességvizsga próbáján nem írnak semmit a lapra, így tiltakozva az ellen, hogy a szaktárca nem a képességeikre, hanem az ismereteikre kíváncsi. A diákok kijelentik: nem akarnak kísérleti nyulak lenni, és

elegük van abból, hogy a román oktatási rendszer nem alkalmazkodik a modern kor elvárásaihoz,

nem a diákok szükségleteire és érdekeire alapoz. Mivel úgy érzik, hogy a minisztérium eddig nem vette komolyan javaslataikat, arra kérik a diákságot, hogy csatlakozzon a tiltakozásukhoz.

Mint írják, leginkább a jövő generációk miatt állnak ki, mivel nem szeretnék, ha azok is az oktatási minisztérium kísérleti nyulai, egy feláldozott generáció lennének, ugyanis a szaktárca számára a vizsgák célt jelentenek, nem eszközt. Ez

nem a diákok kritikus gondolkodására kíváncsi, hanem a bemagolt információra.

Az üres lap nem kötelező, a felháborodott diákok ezen üzenhetnek is, felírhatják rá sérelmeiket egyfajta kiáltvánnyá változtatva. „Nem akarunk könnyebb felmérőket, reális felmérőket akarunk!” – mondják ki a végszót a diákság képviselői.

Az idei képességvizsga próbái ma kezdődtek a nyolcadikos diákok számára, ezen első alkalommal a hetedikesek is részt vesznek. A megmérettetésre mintegy 350 ezer diákot várnak. A tiltakozás oka, hogy a Ecaterina Andronescu korábban bejelentette: könnyíteni akar a vizsgákon, ezért rácstesztet vezetne be.

Hirdetés