Most akkor tényleg szagolgatni fogják az utasokat a jegyellenőrök Kolozsváron?

Egy új szabályozás lehetővé tenné, hogy megbüntessék a büdös utasokat.
Hirdetés

Új, esetenként vitatható regulákkal bővíti a kolozsvári tömegközlekedési vállalat (CTP) az utasokra érvényes, 2004 óta változatlan magatartási szabályzatát. Aki azt gondolná, hogy a jegyvásárlás elegendő ahhoz, hogy igénybe vegye a vállalat szolgáltatásait, az téved. Az új szabályzat több feltételt is rögzít az utasokra nézve, az egyik például leszögezi, hogy nem utazhat az, aki mosdatlan vagy büdös. Vagyis hát utazhat, de ha nem megfelelő a higiéniája, és ezt kiszagolja a jegyellenőr, akkor 100 és 200 lej közötti összegre büntethető. Nem egyértelmű, hogy mi alapján állapítják meg, hogy valaki büdösnek vagy mocskosnak minősül, nem létezik ugyanis egy objektív eszköz a büdösség mérésre, az ellenőrökön múlik, kit tartanak büdösnek, és kit nem.

Azok is büntetésre számíthatnak, akik nem megfelelően viselkednek, zavarják más utasok, a buszvezetők vagy a jegyellenőrök nyugalmát, botrányt keltenek:  ők 300 és 400 lej közötti összegre büntethetőek. Bírsággal sújthatóak azok is, akik biciklit vagy ételt szállítanak, továbbá akik menet közben macerálják az ajtót, két buszmegálló között akarnak leszállni, stb.

A tervezetet nemrég bocsátották közvitára, és március 14-ig lehet tanulmányozni a polgármesteri hivatal honlapján. Ezt követően a helyi tanács elé terjesztik, és csak ezután léphet érvénybe.

Hirdetés